Κόπα Λιμπερταδόρες

Αφιέρωμα στο Κόπα Λιμπερταδόρες: 1972

Φωτογραφία

http://www.conmebol.com/es

Πρωταθλήματα

Copa Libertadores

«Pacífico»

Από την αρχή του Κόπα Λιμπερταδόρες έως και το 1971 τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στη διοργάνωση είχαν ομάδες από την πλευρά του Ατλαντικού Ωκεανού στην ήπειρο της Νότιας Αμερικής. Το 1972 για πρώτη φορά ένας σύλλογος από χώρα που βρέχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό (Pacífico) θα έστρεφε τα «φώτα» της δημοσιότητας επάνω του. Συμμετείχαν οι Ροσάριο Σεντράλ και Ιντεπεντιέντε από την Αργεντινή, οι Οριέντε Πετρολέρο και Τσάκο Πετρολέρο από τη Βολιβία, οι Ατλέτικο Μινέιρο και Σάο Πάολο από τη Βραζιλία, οι Ουνιόν Σαν Φελίπε και η Ουνιβερσιδάδ ντε Τσίλε από τη Χιλή, οι Σάντα Φε και Ατλέτικο Νασιονάλ από την Κολομβία, οι Μπαρτσελόνα Σπόρτινγκ Κλουμπ και Αμέρικα ντε Κίτο από τον Ισημερινό, οι Ολίμπια και Σέρο Πορτένιο από την Παραγουάη, οι Κλουμπ Ουνιβερσιτάριο και Αλιάνσα Λίμα από το Περού, οι Νασιονάλ και Πενιαρόλ από την Ουρουγουάη και οι Βαλένθια και Ντεπορτίβο Ιτάλια από τη Βενεζουέλα.

Στην Α’ φάση οι ομάδες χωρίστηκαν σε 5 ομίλους, με τις ισάριθμες πρώτες στη βαθμολογία του κάθε γκρουπ να προκρίνονται στον επόμενο γύρο. Εκεί, έκανε την είσοδό της στη διοργάνωση και η κάτοχος του τροπαίου Νασιονάλ. Οι Ουρουγουανοί τοποθετήθηκαν στο 1ο γκρουπ, όπου αποκλείστηκαν από την εκπληκτική Κλουμπ Ουνιβερσιτάριο. Μάλιστα, οι Περουβιάνοι έβγαλαν νοκ - άουτ και την έτερη εκπρόσωπο της Ουρουγουάης την Πενιαρόλ. Στο 2ο γκρουπ η Ιντεπεντιέντε έδωσε σκληρές «μάχες» και πήρε το «εισιτήριο» για τους τελικούς εις βάρος των Σάο Πάολο και Μπαρτσελόνα Σπόρτινγκ Κλουμπ.

Η «ρόχο» (Ιντεπεντιέντε) ήταν ένα πλήρες και εξαιρετικό σύνολο με σπουδαίους παίκτες όπως οι αμυντικοί Φρανσίσκο Σα και Ρικάρντο Παβόνι, ο μέσος Αλεχάντρο Σεμένεβιτς και οι φορ Ντάντε Μίρκολι, Εντουάρντο Μαλιόνι και Αγκουστίν Μπαλμπουενά. Πολύ δυνατή ομάδα είχε και η Κλουμπ Ουνιβερσιτάριο, όπου ξεχώριζαν ο αμυντικός Εκτορ «ελ γκραν καπιτάν» Τσουμπιτάζ, ο αμυντικός Ελεάζαρ Σορία και οι φορ Χουάν Κάρλος Ομπλίτας, Εκτορ Μπαϊλέτι και Πέρσι Ρόχας. Στον πρώτο τελικό που έγινε στη Λίμα οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες χωρίς γκολ. Στη ρεβάνς της Αργεντινής, η Ιντεπεντιέντε επιβλήθηκε 2-1 (6’ και 61’ Μαλιόνι - 79’ Πέρσι Ρόχας) και κατέκτησε για 3η φορά στην ιστορία της το τρόπαιο.

Στους τελικούς του Διηπειρωτικού Κυπέλλου η Ιντεπεντιέντε αντιμετώπισε τον Αγιαξ. Στην Αργεντινή οι Ολλανδοί απέσπασαν ισοπαλία με σκορ 1-1 (81’ Σα - 5’ Κρόιφ), ενώ στο Αμστερνταμ επικράτησαν με σκορ 3-0 (12’ Νέεσκενς, 65’ και 78’ Ρεπ). Εξάλλου, τέσσερις ποδοσφαιριστές μοιράστηκαν την πρώτη θέση στον πίνακα των σκόρερς με 6 γκολ έκαστος. Οι Περουβιανοί Πέρσι Ρόχας και Οσβάλντο Ραμίρες της Κλουμπ Ουνιβερσιτάριο, καθώς και ο Τεόφιλο Κουμπίγιας της Αλιάνσα Λίμα και ο Βραζιλιάνος Τονίνιο Γκερέιρο της Σάο Πάολο. Ο «Νενέ» Κουμπίγιας θεωρείται ένας από τους κορυφαίους παίκτες στην ιστορία του Περού.