Κόπα Λιμπερταδόρες

Αφιέρωμα στο Κόπα Λιμπερταδόρες: 1974

Πρωταθλήματα

Copa Libertadores

«Pentacampeón»

Οι σύλλογοι από την Αργεντινή είχαν κυριαρχήσει στο Κόπα Λιμπερτάδορες και η διοργάνωση του 1974 δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Συμμετείχαν οι Ιντεπεντιέντε (κάτοχος του τίτλου), Ουρακάν και Ροσάριο Σεντράλ από την Αργεντινή, οι Χόρχε Βίλστερμαν και Ντεπορτίβο Μουνισιπάλ από τη Βολιβία, οι Παλμέιρας και Σάο Πάολο από τη Βραζιλία, οι Ουνιόν Εσπανιόλα και Κόλο Κόλο από τη Χιλή, οι Ατλέτικο Νασιονάλ και Μιγιονάριος από την Κολομβία, οι Ελ Νασιονάλ και Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα από τον Ισημερινό, οι Σέρο Πορτένιο και Ολίμπια από την Παραγουάη, οι Ντεφενσόρ Λίμα και Σπόρτινγκ Κριστάλ από το Περού, οι Πενιαρόλ και Νασιονάλ από την Ουρουγουάη και οι Πορτουγκέσα και Βαλένθια από τη Βενεζουέλα.

Στην Α’ φάση οι ομάδες χωρίστηκαν σε 5 ομίλους, με τις Ουρακάν, Σάο Πάολο, Μιγιονάριος, Ντεφενσόρ Λίμα και Πενιαρόλ να προκρίνονται ως πρώτες στην επόμενη φάση. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στην «γκλόμπο» (Ουρακάν) του Σέζαρ Λουΐς Μενότι, προπονητή που θα οδηγούσε το 1978 την Αργεντινή στην κατάκτηση του πρώτου Μουντιάλ στην ιστορία της. Στη Β’ φάση έκανε την είσοδό της στη διοργάνωση και η Ιντεπεντιέντε, κάτοχος του τροπαίου. Η «ρόχο» (Ιντεπεντιέντε) αποδείχθηκε εκ νέου ατρόμητος αντίπαλος και προκρίθηκε ως πρώτη από τον Α’ όμιλο, εις βάρος των Πενιαρόλ και Ουρακάν. Στο Β’ γκρουπ την 1η θέση και το «εισιτήριο» για τους τελικούς του Κόπα Λιμπερταδόρες 1974 εξασφάλισε η Σάο Πάολο, αφήνοντας εκτός συνέχειας τις Μιγιονάριος και Ντεφενσόρ Λίμα.

Η Ιντεπεντιέντε είχε διατηρήσει το ρόστερ των δύο προηγούμενων ετών, όταν κατέκτησε ισάριθμα Κόπα Λιμπερταδόρες. Απέναντι της, η Σάο Πάολο είχε στο δυναμικό της, παίκτες όπως ο Ουρουγουανός μέσος Πέδρο Ρότσα, ο τερματοφύλακας Βαλντίρ Πέρες και ο σκόρερ Τέρτο. Οι Παουλίστας επικράτησαν 2-1 (48’ Πέδρο Ρότσα, 50’ Μιραντίνια - 28’ Ούγκο Σατζιοράτο) στην έδρα τους, αλλά οι Αργεντινοί πήραν τη ρεβάνς με σκορ 2-0 (34’ Ρικάρντο Μποκίνι, 48’ Αγκουστίν Μπαλμπουενά) στο γήπεδό τους. Χρειάστηκε αγώνας μπαράζ, που έγινε στο Σαντιάγκο της Χιλής και κέρδισε με 1-0 (37’ Ρικάρντο Παβόνι) η Ιντεπεντιέντε, φτάνοντας συνολικά τα 5 τρόπαια (Pentacampeón) στη διοργάνωση!

Αντίθετα, ηττήθηκε από την Ατλέτικο Μαδρίτης στους τελικούς του Διηπειρωτικού Κυπέλλου. Εξάλλου, τρεις ποδοσφαιριστές μοιράστηκαν την πρώτη θέση στον πίνακα των σκόρερς του Κόπα Λιμπερταδόρες 1974, με 7 γκολ έκαστος. Ο Ουρουγουανός Φερνάντο Μορένα της Πενιαρόλ, ο συμπατριώτης του Πέδρο Ρότσα της Σάο Πάολο και ο Βραζιλάνος Τέρτο, επίσης παίκτης των Παουλίστας. Να σημειωθεί, ότι ο Μορένα βρίσκεται στη 2η θέση με τους κορυφαίους σκόρερς στην ιστορία του Κόπα Λιμπερταδόρες, μετρώντας 37 γκολ και ο Πέδρο Ρότσα στην 3η με συνολικά 36 τέρματα.