Κόπα Λιμπερταδόρες

Αφιέρωμα στο Κόπα Λιμπερταδόρες: 1975

Πρωταθλήματα

Copa Libertadores

«Dominio continental»

Το Κόπα Λιμπερταδόρες του 1975 ήταν ένα από τα πιο ανταγωνιστικά και συναρπαστικά σε εξέλιξη. Πήραν μέρος οι Ιντεπεντιέντε (κάτοχος του τίτλου), Ροσάριο Σεντράλ και Νιούελς Ολντ Μπόις από την Αργεντινή, οι Δε Στρόνγκεστ και Χόρχε Βίλστερμαν από τη Βολιβία, οι Βάσκο ντα Γκάμα και Κρουζέιρο από τη Βραζιλία, οι Ουατσιπάτο και Ουνιόν Εσπανιόλα από τη Χιλή, οι Ντεπορτίβο Κάλι και Ατλέτικο Νασιονάλ από την Κολομβία, οι Λίγκα ντε Κίτο και Ελ Νασιονάλ από τον Ισημερινό, οι Σέρο Πορτένιο και Ολίμπια από την Παραγουάη, οι Ουνιβερσιτάριο και Ουνιόν Ουαράλ από το Περού, οι Πενιαρόλ και Μοντεβιδέο Ουόντερερς από την Ουρουγουάη και οι Ντεπορτίβο Γκαλίσια και Βαλένθια από τη Βενεζουέλα.

Στην Α’ φάση οι ομάδες χωρίστηκαν σε 5 όμιλους, με τις Ροσάριο Σεντράλ, Ουνιόν Εσπανιόλα, Κρουζέιρο, Λίγκα ντε Κίτο και Ουνιβερσιτάριο να προκρίνονται ως πρώτες στη βαθμολογία. Στη Β’ φάση έκανε την είσοδό της στη διοργάνωση η Ιντεπεντιέντε, κάτοχος του τροπαίου. Η «ρόχο» (Ιντεπεντιέντε) ξεκίνησε με δύο ήττες στο 2ο γκρουπ, αλλά στο τέλος πήρε την 1η θέση, εις βάρος των Σεντράλ και Κρουζέιρο και προκρίθηκε στους τελικούς της διοργάνωσης. Εκεί, την περίμενε η Ουνιόν Εσπανιόλα που τερμάτισε στην 1η θέση του Α’ γκρουπ, αφήνοντας εκτός συνέχειας τις Ουνιβερσιτάριο και Λίγκα ντε Κίτο.

Η Ιντεπεντιέντε μετρούσε 3 συνεχόμενες κατακτήσεις και πλέον είχε μπει σε τροχιά... ομάδας - θρύλου του Κόπα Λιμπερταδόρες. Από την πλευρά της, η Ουνιόν Εσπανιόλα «δίψουσε» για διάκριση, έχοντας ένα εξαιρετικό ρόστερ, όπου ξεχώριζαν το επιθετικό δίδυμο των Σέρτζιο Αχουμάντα και Λεονάρντο Βελίζ, αλλά και ο φορ Φρανσίσκο Λας Ερας, καθώς και ο αμυντικός Μάριο Σότο και ο τερματοφύλακας Λεοπόλντο Βαγιέχος. Στον πρώτο τελικό οι «χισπάνος» κέρδισαν με 1-0 (87’ Σέρτζιο Αχουμάντα) στην έδρα τους, αλλά στη ρεβάνς η «ρόχο» επικράτησε με 3-1 (1’ Πέρσι Ρόχας, 57’ Ρικάρντο Παβόνι, 83’ Ντάνιελ Μπερτόνι - 15’ Φρανσίσκο Λας Ερας). Χρειάστηκε αγώνας - μπαράζ για τον τίτλο, που έγινε στην Παραγουάη και κέρδισε με σκορ 2-0 (29’ Ρικάρντο Ρουΐς Μορένο, 62’ Ντάνιελ Μπερτόνι) η Ιντεπεντιέντε.

Για το σύλλογο από την Αργεντινή, αυτός ήταν συνολικά ο 6ος τίτλος στη διοργάνωση και ο 4ος συνεχόμενος, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ. Εξαιτίας διαφωνιών με την Μπάγερν Μονάχου δεν έγιναν οι τελικοί του Διηπειρωτικού Κυπέλλου το 1975. Εξάλλου, πρώτοι σκόρερς με 8 γκολ έκαστος στο Κόπα Λιμπερταδόρες 1975 αναδείχθηκαν ο Ουρουγουανός Φερνάντο Μορένα της Πενιαρόλ και ο Περουβιανός Οσβάλντο Ραμίρες της Ουνιβερσιτάριο. Ο δεύτερος κατέκτησε την ίδια χρονιά το Κόπα Αμέρικα με την «μπικολόρ» (Περού).