Κόπα Λιμπερταδόρες

Αφιέρωμα στο Κόπα Λιμπερταδόρες: 1976

Πρωταθλήματα

Copa Libertadores

«Raposa»

Χρειάστηκε να περάσουν 13 χρόνια για να επιστρέψει στο θρόνο της Νότιας Αμερικής σύλλογος από τη Βραζιλία. Η τελευταία ομάδα που είχε κερδίσει το Κόπα Λιμπερταδόρες ήταν η Σάντος του Πελέ το 1963. Το 1976 πήραν μέρος οι Ιντεπεντιέντε (κάτοχος του τίτλου), Ρίβερ Πλέιτ και Εστουδιάντες από την Αργεντινή, οι Γκουαμπιρά και Μπολιβάρ από τη Βολιβία, οι Ιντερνασιονάλ και Κρουζέιρο από τη Βραζιλία, οι Ουνιόν Εσπανιόλα και Παλεστίνο από τη Χιλή, οι Σάντε Φε και Μιγιονάριος από την Κολομβία, οι Λίγκα ντε Κίτο και Ντεπορτίβο Κουένσα από τον Ισημερινό, οι Ολίμπια και Σπορτίβο Λουκένιο από την Παραγουάη, οι Αλιάνσα Λίμα και Αλφόνσο Ουγκάρτε από το Περού, οι Πενιαρόλ και Νασιονάλ από την Ουρουγουάη και οι Πορτουγκέσα και Ντεπορτίβο Γκαλίσια από τη Βενεζουέλα.

Στην Α’ φάση οι ομάδες χωρίστηκαν σε 5 ομίλους, με τις Ρίβερ Πλέιτ, Λίγκα ντε Κίτο, Κρουζέιρο, Αλιάνσα Λίμα και Πενιαρόλ να προκρίνονται ως πρώτες στη βαθμολογία. Στη Β’ φάση έκανε την είσοδό της στη διοργάνωση και η Ιντεπεντιέντε κάτοχος του τροπαίου. Ωστόσο, η «ρόχο» (Ιντεπεντιέντε) απέτυχε να αγωνιστεί για 5η συνεχόμενη φορά στους τελικούς της διοργάνωσης, αφού ήρθε 2η στον Β’ όμιλο, πίσω από τη Ρίβερ Πλέιτ. Στο 1ο γκρουπ η Κρουζέιρο απέκλεισε τις Λίγκα ντε Κίτο και Αλιάνσα Λίμα, σημειώνοντας 4 νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις. Για τη «Raposa» (αλεπού) αυτή ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της, που θα διεκδικούσε το βαρύτιμο τρόπαιο.

Η Ρίβερ Πλέιτ αντίθετα, είχε ηττηθεί στους τελικούς το 1966. Δέκα χρόνια αργότερα είχε ένα εξαιρετικό σύνολο, όπου ξεχώριζαν ο τερματοφύλακας Ουμπάλδο Φιλιόλ, ο αμυντικός Ρομπέρτο Περφούμο, ο μέσος Ρεϊνάλντο Μέρλο, το 10αρι Μπέτο Αλόνσο και οι επιθετικοί Λεοπόλντο Λούκε και Οσκαρ Μας. Πολύ δυνατή ομάδα είχε και η Κρουζέιρο, με τον αμυντικό Νελίνιο, τον επιθετικό Παλίνια και τον βιρτουόζο εξτρεμ Ζαϊρζίνιο, συμπαίκτη του Πελέ στην Εθνική Βραζιλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970 στο Μεξικό, όταν και κατέκτησαν τον τίτλο, να αποτελούν τους κορυφαίους παίκτες του ρόστερ.

Στον πρώτο τελικό η Κρουζέιρο επιβλήθηκε με 4-1 (22’ Νελίνιο, 29’ και 40’ Παλίνια, 80’ Βάλντο - 63’ Οσκαρ Μας), αλλά η Ρίβερ Πλέιτ επικράτησε με 2-1 (10’ Χουάν Χοσέ Λόπες, 76’ Πέδρο Γκονζάλες - 48’ Παλίνια) στη ρεβάνς του Μπουένος Αιρες. Χρειάστηκε αγώνας μπαράζ για τον τίτλο, που έγινε στο Σαντιάγκο της Χιλής και κέρδισε με σκορ 2-3 (59’ Οσκαρ Μας, 64’ Αλμπέρτο Ουρκίσα - 24’ Νελίνιο, 55’ Ρονάλντο, 88’ Ζοαζίνιο) ο βραζιλιάνικος σύλλογος, κατακτώντας έτσι το πρώτο του Κόπα Λιμπερταδόρες. Εξάλλου, στους τελικούς του Διηπειρωτικού Κυπέλλου ηττήθηκε από την Μπάγερν Μονάχου.

Πρώτος σκόρερ στο Κόπα Λιμπερταδόρες 1976 αναδείχθηκε ο Παλίνια της Κρουζέιρο, που σημείωσε συνολικά 13 γκολ. Ο Βραζιλιάνος φορ αγωνίστηκε, εκτός από τη «ραπόζα» και στις Κορίνθιανς, Ατλέτικο Μινέιρο, Σάντος, Βάσκο ντα Γκάμα και Αμέρικα Μινέιρο, ενώ υπήρξε διεθνής με την Εθνική Βραζιλίας. Να σημειωθεί, ότι κατέκτησε το Πολιτειακό πρωτάθλημα του Μινάς Ζεράις και με τις δύο μεγάλες ομάδες της περιοχής (Κρουζέιρο, Ατλέτικο Μινέιρο).