Κόπα Λιμπερταδόρες

Αφιέρωμα στο Κόπα Λιμπερταδόρες: 1981

Πρωταθλήματα

Copa Libertadores

«Zico»

Το Κόπα Λιμπερταδόρες του 1981 ήταν μια από τις διοργανώσεις που έμειναν στην ιστορία για την καταλυτική παρουσία ενός ποδοσφαιριστή. Εκείνη τη χρονιά συμμετείχαν οι Ρίβερ Πλέιτ και Ροσάριο Σεντράλ από την Αργεντινή, οι Χόρχε Βίλστερμαν και Δε Στρόνγκεστ από τη Βολιβία, οι Φλαμένγκο και Ατλέτικο Μινέιρο από τη Βραζιλία, οι Κομπρελόα και Ουνιβερσιδάδ ντε Τσίλε από τη Χιλή, οι Ζούνιορ και Ντεπορτίβο Κάλι από την Κολομβία, οι Μπαρτσελόνα Σπόρτινγκ Κλουμπ και Τέκνικο Ουνιβερσιτάριο από τον Ισημερινό, οι Ολίμπια και Σέρο Πορτένιο από την Παραγουάη, οι Σπόρτινγκ Κριστάλ και Ατλέτικο Τορίνο από το Περού, οι Νασιονάλ (κάτοχος του τροπαίου), Πενιαρόλ και Μπέλα Βίστα από την Ουρουγουάη και οι Εστουδιάντες ντε Μέριδα και Πορτουγκέσα από τη Βενεζουέλα.

Στην Α’ φάση οι ομάδες χωρίστηκαν σε 5 ομίλους, με τις Ντεπορτίβο Κάλι, Πενιαρόλ, Φλαμένγκο, Χόρχε Βίλστερμαν και Κομπρελόα να προκρίνονται ως πρώτες στη βαθμολογία. Στη Β’ φάση έκανε την είσοδό της στη διοργάνωση και η κάτοχος του τροπαίου Νασιονάλ Μοντεβιδέο. Οι Ουρουγουανοί απέτυχαν να υπερασπιστούν τον τίτλο τους, αφού έμειναν στη 2η θέση στον 2ο όμιλο, πίσω από την έκπληξη της διοργάνωσης Κομπρελόα. Στο 1ο γκρουπ η Φλαμένγκο σημείωσε 4 νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις απέναντι στις Ντεπορτίβο Κάλι και Χόρχε Βίλστερμαν και προκρίθηκε πανηγυρικά για πρώτη φορά στους τελικούς του Κόπα Λιμπερταδόρες.

Η Φλαμένγκο είχε σπουδαίους παίκτες, όπως οι αμυντικοί Κάρλος Μοζέρ και Ζούνιορ, αλλά και έναν παίκτη - «ορχήστρα», τον Ζίκο. Ο «λευκός Πελέ» ήταν ότι καλύτερο είχε εμφανιστεί στο ποδόσφαιρο της Βραζιλίας μετά τον «ο Ρέι». Την ίδια στιγμή, η Κομπρελόα είχε εμφανιστεί ξαφνικά στο ποδοσφαιρικό προσκήνιο, με δεδομένο ότι είχε ιδρυθεί μόλις το 1977! Επρόκειτο, για ένα σύνολο χωρίς σταρ, που βασιζόταν στην καλή οργάνωση και την πειθαρχία στο σχέδιο του προπονητή Βιθέντε Κανταντόρε. Επίσης, ήταν σκληρή και αθλητική ομάδα. Στον πρώτο τελικό, η «Φλα» επικράτησε 2-1 (12’ και 30’ πεν. Ζίκο - 65’ Βίκτορ Μερέγιο), αλλά οι Χιλιανοί κέρδισαν στη ρεβάνς με 1-0 (79’ Βίκτορ Μερέγιο). Χρειάστηκε αγώνας - μπαράζ για τον τίτλο, που έγινε στο Μοντεβιδέο και νίκησε με 2-0 (18’ και 79’ Ζίκο) ο σύλλογος από το Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ηταν το πρώτο Κόπα Λιμπερταδόρες στην ιστορία της Φλαμένγκο, που πρόσθεσε και το Διηπειρωτικό Κύπελλο στην τροπαιοθήκη της. Η «μενγκάο» (Φλαμένγκο) επιβλήθηκε 3-0 της Λίβερπουλ στο Τόκιο. Εξάλλου, πρώτος σκόρερ στο Κόπα Λιμπερταδόρες 1981 με 11 γκολ αναδείχθηκε ο Ζίκο. Ο «Γκαλίνιο» σημείωσε πάνω από 500 γκολ στην καριέρα του, κερδίζοντας τίτλους και δόξα στην πατρίδα του, την Ιταλία με τη φανέλα της Ουντινέζε και την Ιαπωνία, όπου έπαιξε στην Κασίμα Αντλερς. Ηταν μέλος της Εθνικής Βραζιλίας σε τρία (1978, 1982, 1986) Παγκόσμια Κύπελλα.