Κόπα Λιμπερταδόρες

Αφιέρωμα στο Κόπα Λιμπερταδόρες: 1982

Πρωταθλήματα

Copa Libertadores

«Carboneros»

Η Ουρουγουάη επιστρέφει στο προσκήνιο το 1982. Εκείνη τη χρονιά συμμετείχαν στο Κόπα Λιμπερταδόρες οι Μπόκα Τζούνιορς και Ρίβερ Πλέιτ από την Αργεντινή, οι Χόρχε Βίλστερμαν και Δε Στρόνγκεστ από τη Βολιβία, οι Φλαμένγκο (κάτοχος του τίτλου), Γκρέμιο και Σάο Πάολο από τη Βραζιλία, οι Κόλο Κόλο και Κομπρελόα από τη Χιλή, οι Ατλέτικο Νασιονάλ και Ντεπόρτες Τολίμα από την Κολομβία, οι Μπαρτσελόνα και Λίγκα ντε Κίτο από τον Ισημερινό, οι Ολίμπια και Σολ ντε Αμέρικα από την Παραγουάη, οι Μελγκάρ και Ντεπορτίβο Μουνισιπάλ από το Περού, οι Ντεφενσόρ Σπόρτινγκ και Πενιαρόλ από την Ουρουγουάη και οι Ντεπορτίβο Τάτσιρα και Εστουδιάντες Μέριδα από τη Βενεζουέλα.

Στην Α’ φάση οι ομάδες χωρίστηκαν σε 5 ομίλους, με τις Ρίβερ Πλέιτ, Πενιαρόλ, Ντεπόρτες Τολίμα, Κομπρελόα και Ολίμπια να προκρίνονται ως πρώτες από τη βαθμολογία. Στη Β’ φάση έκανε την είσοδό της στη διοργάνωση και η Φλαμένγκο, κάτοχος του τροπαίου. Ο βραζιλιάνικος σύλλογος τοποθετήθηκε στο 1ο γκρουπ, όπου έμεινε στη 2η θέση της κατάταξης, πίσω από την πρωτοπόρο Πενιαρόλ και αποκλείστηκε. Στο 2ο γκρουπ η Κομπρελόα πήρε την 1η θέση στη βαθμολογία, απέναντι στις Ολίμπια και Ντεπόρτες Τολίμα και επέστρεψε στους τελικούς του Κόπα Λιμπερταδόρες για 2η συνεχόμενη χρονιά.

Η Κομπρελόα είχε ένα ανταγωνιστικό ρόστερ, ενώ υπολόγιζε πλέον και στον εξαιρετικό επιθετικό Χουάν Κάρλος Λετελιέρ. Δυνατό και σκληρό σύνολο η Πενιαρόλ, όπου ξεχώριζαν ο αμυντικός Νέλσον Γκουτιέρες και ο σπουδαίος γκολτζής Φερνάντο Μορένα. Στον πρώτο τελικό που έγινε στο Μοντεβιδέο, οι δύο ομάδες έμειναν στο 0-0. Στη ρεβανς του Σαντιάγκο οι «καρμπονέρος» (Πενιαρόλ), επικράτησαν 1-0 με γκολ του Φερνάντο Μορένα στο 89ο λεπτό και κατέκτησαν το 4ο Κόπα Λιμπερταδόρες στην ιστορία τους. Το κλαμπ από την Ουρουγουάη πρόσθεσε στη συλλογή του και το Διηπειρωτικό Κύπελλο, εις βάρος της Αστον Βίλα.

Εξάλλου, πρώτος σκόρερ στο Κόπα Λιμπερταδόρες 1982 με 7 γκολ αναδείχθηκε ο Φερνάντο Μορένα. Ο Ουρουγουανός φορ έκανε σπουδαία καριέρα στην Πενιαρόλ, όπου κατέκτησε συνολικά 7 πρωταθλήματα, ενώ πετυχημένη ήταν και η παρουσία του στη Βαλένθια, με τη φανέλα της οποίας πανηγύρισε το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ το 1980. Επίσης, ως μέλος της Εθνικής Ουρουγουάης κατέκτησε το Κόπα Αμέρικα το 1983. Είναι ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της Πενιαρόλ με 440 γκολ και του πρωταθλήματος Ουρουγουάης με 230 γκολ και 2ος κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του Κόπα Λιμπερταδόρες με 37 τέρματα!