Κόπα Λιμπερταδόρες

Αφιέρωμα στο Κόπα Λιμπερταδόρες: 1996

Πρωταθλήματα

Copa Libertadores

«El Príncipe Francescoli»

Δέκα χρόνια μετά την πρώτη τους «μονομαχία», η Ρίβερ Πλέιτ και η Αμέρικα ντε Κάλι θα αναμετρηθούν εκ νέου το 1996 για το τρόπαιο του Κόπα Λιμπερταδόρες. Εκείνη τη χρονιά συμμετείχαν οι Ρίβερ Πλέιτ και Σαν Λορένσο από την Αργεντινή, οι Σαν Χοσέ και Γκουαμπιρά από τη Βολιβία, οι Γκρέμιο (κάτοχος του τίτλου), Μποταφόγκο και Κορίνθιανς από τη Βραζιλία, οι Ουνιβερσιδάδ ντε Τσίλε και Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα από τη Χιλή, οι Ζούνιορ και Αμέρικα ντε Κάλι από την Κολομβία, οι Μπαρτσελόνα Σπόρτινγκ Κλουμπ και Εσπολι από τον Ισημερινό, οι Ολίμπια και Σέρο Πορτένιο από την Παραγουάη, οι Σπόρτινγκ Κριστάλ και Ουνιβερσιτάριο από το Περού, οι Ντεφενσόρ Σπόρτινγκ και Πενιαρόλ από την Ουρουγουάη και οι Καράκας και Μινερβέν από τη Βενεζουέλα.

Στη φάση των ομίλων η Ρίβερ Πλέιτ προκρίθηκε ως πρώτη από το 5ο γκρουπ, έχοντας ως αντιπάλους, τις Σαν Λορένσο, Μινερβέν και Καράκας. Από την πλευρά της η Αμέρικα ντε Κάλι πρώτευσε στο 3ο γκρουπ, εις βάρος των Ζούνιορ, Σαν Χοσέ και Γκουαμπιρά. Στη 2η φάση της διοργάνωσης η «μπάντα» (Ρίβερ) απέκλεισε την Σπόρτινγκ Κριστάλ (2-1 / 5-2), ενώ οι «κόκκινοι διάβολοι» (Αμέρικα) έβγαλαν νοκ - άουτ τη Μινερβέν (1-1 / 4-1). Στους «8» οι Αργεντινοί «ίδρωσαν» αλλά ξεπέρασαν το εμπόδιο της Σαν Λορένσο (1-2 / 1-1), με τους Κολομβιανούς να βάζουν τέλος στην πορεία της Ζούνιορ (1-1 / 1-0). Στην ημιτελική φάση η Ρίβερ Πλέιτ απέκλεισε την Ουνιβερσιδάδ ντε Τσίλε (2-2 / 1-0) και η Αμέρικα ντε Κάλι την Γκρέμιο (1-0 / 3-1). Για το κλαμπ του Μπουένος Αιρες αυτή ήταν συνολικά η 4η παρουσία σε τελικούς Κόπα Λιμπερταδόρες, κάτι που ίσχυε και για το σύλλογο από το Κάλι.

Η Ρίβερ Πλέιτ ήταν τρομερά ποιοτική, με παίκτες όπως ο τερματοφύλακας Μπούργκος, ο αμυντικός Σέλσο Αγιάλα, οι μέσοι Ματίας Αλμέιντα, Αριέλ Ορτέγκα, Μαρσέλο Γκαγιάρδο και Χουάν Πάμπλο Σορίν και ο επιθετικός Ερνάν Κρέσπο. Στην ομάδα όμως δέσποζε ο βετεράνος μεσοεπιθετικός Εντσο Φραντσέσκολι, ο «Πρίγκηπας» του ποδοσφαίρου της Ουρουγουάης. Λιγότερο ποιοτικό, αλλά εξίσου ανταγωνιστικό ήταν το σύνολο της Αμέρικα ντε Κάλι, με τον τερματοφύλακα Οσκαρ Κόρντομπα, τον αμυντικό Χόρχε Μπερμούντες (αργότερα αγωνίστηκε και στον Ολυμπιακό), τον μέσο Βίλμερ Καμπρέρα και τον φορ Αντονι ντε Αβιλα να αποτελούν τους παίκτες - «κλειδιά».

Στον πρώτο τελικό που έγινε στην Κολομβία η Αμέρικα ντε Κάλι επικράτησε 1-0 (26’ ντε Αβιλα). Στη ρεβάνς του Μπουένος Αιρες όμως, η Ρίβερ Πλέιτ έκανε την ανατροπή και κερδίζοντας με σκορ 2-0 (6’ και 59’ Κρέσπο) εξασφάλισε το 2ο Κόπα Λιμπερταδόρες στην ιστορία της. Για τους Κολομβιανούς αυτή ήταν η 4η αποτυχία σε ισάριθμες συμμετοχές στους τελικούς της διοργάνωσης! Οι Αργεντινοί διεκδίκησαν και το Διηπειρωτικό Κύπελλο, αλλά ηττήθηκαν με 1-0 από τη Γιουβέντους. Εξάλλου, πρώτος σκόρερ στο Κόπα Λιμπερταδόρες 1996 με 11 γκολ αναδείχθηκε ο Αντονι ντε Αβιλα. Ο Κολομβιανός διεθνής φορ κατέκτησε 7 πρωταθλήματα στην πατρίδα του και ένα στον Ισημερινό με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα Σπόρτινγκ Κλουμπ.