Κόπα Λιμπερταδόρες

Αφιέρωμα στο Κόπα Λιμπερταδόρες: 1997

Πρωταθλήματα

Copa Libertadores

«Celeste»

Κρουζέιρο και Σπόρτινγκ Κριστάλ θα διεκδικήσουν το τρόπαιο του Κόπα Λιμπερταδόρες το 1997. Εκείνη τη χρονιά συμμετείχαν οι Ρίβερ Πλέιτ (κάτοχος του τίτλου), Βελέζ Σάρσφιλντ και Ράσινγκ Κλουμπ από την Αργεντινή, οι Μπολιβάρ και Οριέντε Πετρολέρο από τη Βολιβία, οι Γκρέμιο και Κρουζέιρο από τη Βραζιλία, οι Κόλο Κόλο και Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα από τη Χιλή, οι Ντεπορτίβο Κάλι και Μιγιονάριος από την Κολομβία, οι Ελ Νασιονάλ και Εμελέκ από τον Ισημερινό, οι Σέρο Πορτένιο και Γκουαρανί από την Παραγουάη, οι Σπόρτινγκ Κριστάλ και Αλιάνσα Λίμα από το Περού, οι Νασιονάλ και Πενιαρόλ από την Ουρουγουάη και οι Μινερβέν και Μινέρος ντε Γκουαγιάνα από τη Βενεζουέλα.

Στη φάση των ομίλων η Κρουζέιρο θα πάρει τη 2η θέση στο 4ο γκρουπ, μετρώντας τρεις ήττες στις ισάριθμες πρώτες αγωνιστικές! Την 3η θέση στον ίδιο όμιλο θα πάρει η Σπόρτινγκ Κριστάλ. Στη Β’ φάση η «σελέστε» (Κρουζέιρο) θα αποκλείσει στη διαδικασία των πέναλτι (1-0, 2-1 / 5-3 πεν.) την Ελ Νασιονάλ, ενώ η «μάκινα σελέστε» (Κριστάλ) θα βγάλει νοκ - άουτ τη Βελέζ (0-0, 0-1). Στους «8» οι Βραζιλιάνοι θα βάλουν τέλος στην πορεία της Γκρέμιο (2-0, 2-1) και οι Περουβιανοί σε αυτήν της Μπολιβάρ (2-1, 3-0). Στην ημιτελική φάση, η Κρουζέιρο θα ξεπεράσει το εμπόδιο της Κόλο Κόλο (1-0, 3-2 / 1-4 πεν.) και η Σπόρτινγκ Κριστάλ εκείνο της Ράσινγκ Κλουμπ (3-2, 4-1).

Η Κρουζέιρο διεκδικούσε το τρόπαιο για 3η φορά στην ιστορία της, έχοντας κερδίσει το 1976. Αντίθετα, η Σπόρτινγκ Κριστάλ βρισκόταν για πρώτη φορά σε τελικούς Κόπα Λιμπερταδόρες. Ο βραζιλιάνος σύλλογος είχε μεγάλη ποιότητα, με τον τερματοφύλακα Ντίντα (μετέπειτα παίκτη της Μίλαν του Κάρλο Αντσελότι), τον μέσο Ρικαρντίνιο και τον επιθετικό Παλίνια να ξεχωρίζουν. Ανταγωνιστικό σύνολο ήταν και οι Περουβιανοί του Σέρχιο Μαρκαριάν (αργότερα εργάστηκε στην Ελλάδα, ενώ υπήρξε και για ένα διάστημα ομοσπονδιακός προπονητής της χώρας), με τον μέσο Νομπέρτο Σολάνο (μεγάλη καριέρα στην Αγγλία) και τους φορ Λουΐς Αλμπέρτο Μπονέ και Ζουλίνιο να κάνουν τη διαφορά.

Στον πρώτο τελικό που έγινε στη Λίμα οι δύο ομάδες έμειναν στο 0-0. Στη ρεβάνς του Μπέλο Οριζόντε η Κρουζέιρο επικράτησε 1-0 (54’ Ελιβέλτον) και πανηγύρισε το 2ο Κόπα Λιμπερταδόρες στην ιστορία της. Εξάλλου, ο βραζιλιάνικος σύλλογος ηττήθηκε με σκορ 2-0 στο Διηπειρωτικό Κύπελλο από την Ντόρτμουντ. Πρώτος σκόρερ με 11 γκολ στο Κόπα Λιμπερταδόρες 1997 αναδείχθηκε ο Αλμπέρτο Ακόστα της Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα. Ο Αργεντινός φορ δοκίμασε την τύχη του και στην Ευρώπη, με τις Τουλούζ και Σπόρτιγνκ Λισαβόνας. Μάλιστα, κατέκτησε το πρωτάθλημα Πορτογαλίας το 2000.