Κόπα Λιμπερταδόρες

Αφιέρωμα στο Κόπα Λιμπερταδόρες: 2015

Πρωταθλήματα

Copa Libertadores

«Marcelo Gallardo»

Μετά από σχεδόν 20 χρόνια η Ρίβερ Πλέιτ θα επιστρέψει στην κορυφή της Νότιας Αμερικής. Το Κόπα Λιμπερταδόρες 2015 αποτελεί το τρίτο διεθνές τρόπαιο της «La Banda» με τον Μαρσέλο Γκαγιάρδο στην τεχνική της ηγεσία, ένα χαρισματικό προπονητή, που την επανέφερε σε τροχιά πρωταθλητισμού, έπειτα από τον ιστορικό υποβιβασμό του 2011. Είχε προηγηθεί το Κόπα Σουνταμερικάνα 2014 και το Ρεκόπα Σουνταμερικάνα 2015.

Η Ρίβερ Πλέιτ ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στη φάση των ομίλων με ήττα 2-0 (81’ Ορουέ, 88’ Βαλβέρδε) στη Βολιβία από τη Σαν Χοσέ. Στη συνέχεια, παραχώρησε ισοπαλία με σκορ 1-1 (73’ Σάντσες - 40’ Γκουερόν) στην Τίγκρες, ενώ για την 3η αγωνιστική απέσπασε 1-1 (67’ Ρεντζίφο - 22’ Αλβαρες) από την Χουάν Αουρίτς στο Περού. Οι δύο ομάδες έφεραν το ίδιο αποτέλεσμα (26’ Μερκάδο - 90’ Ντελγκάδο) και στην Αργεντινή, ενώ χωρίς νικητή (2-2 / 12’ Αρεβάλο, 69’ Αλβαρες - 87’ Γκουτιέρες, 90’ Μόρα) έληξε και η επίσκεψή της στο Μεξικό, όπου αναμετρήθηκε με την Τίγκρες. Η «La Banda» χρειάστηκε να περιμένει το φινάλε του ομίλου για να πανηγυρίσει την πρώτη της νίκη, το 3-0 (43’ και 53’ πεν. Μόρα, 55’ Γκουτιέρες) κόντρα στη Σαν Χοσέ! Ετσι, πήρε τη 2η θέση στο 6ο γκρουπ με απολογισμό 7 βαθμούς (1 νίκη, 4 ισοπαλίες, 1 ήττα) και συντελεστή τερμάτων 8-7 υπέρ.

Στον 2ο γύρο η Ρίβερ Πλέιτ αντιμετώπισε την Μπόκα Τζούνιορς στο παραδοσιακό ντέρμπι της Αργεντινής. Το σύνολο του Μαρσέλο Γκαγιάρδο επικράτησε 1-0 (81’ Σάντσες) στην έδρα του και απέσπασε 0-0 στο «Λα Μπομπονιέρα», εξασφαλίζοντας την πρόκριση. Στην προημιτελική φάση την περίμενε η Κρουζέιρο, από την οποία ηττήθηκε με 0-1 (81’ Μαρκίνιος) στο Μπουένος Αιρες. Ωστόσο, έκανε σπουδαία εμφάνιση στη Βραζιλία, νικώντας 0-3 (19’ Σάντσες, 45’ Μαϊντάνα, 51’ Γκουτιέρες) και πήρε πανηγυρικά το «εισιτήριο» για τους «4». Το εμπόδιο σε εκείνο το γύρο ήταν η Γκουαρανί. Οι Αργεντινοί επιβλήθηκαν 2-0 (59’ Μερκάδο, 72’ Μόρα) μπροστά στο κοινό τους και έφεραν 1-1 (61’ Φερνάντες - 78’ Αλάριο) στην Παραγουαή. Ετσι, η Ρίβερ Πλέιτ επέστρεψε σε τελικούς Κόπα Λιμπερταδόρες για πρώτη φορά από το 1996 και στόχευε στον 3ο τίτλο της.  

Η Ρίβερ Πλέιτ του 2015 συνδύαζε την ποιότητα με την αποτελεσματικότητα, βασιζόμενη σε παίκτες όπως ο τερματοφύλακας Μαρσέλο Μπαροβέρο, οι αμυντικοί Γκαμπριέλ Μερκάδο και Τζόναθαν Μαϊντάνα, οι μέσοι Κάρλος Σάντσες, Ματίας Κρανεβίτερ και Λεονάρντο Πόντσιο και ο επιθετικός Λούκας Αλάριο. Αντίπαλος της στους τελικούς ήταν η Τίγκρες από το Μεξικό. Ενα εντυπωσιακό σύνολο με εξαιρετικούς παίκτες, όπως ο αμυντικός Ούγκο Αγιάλα, οι μέσοι Αρεβάλο Ρίος και Γιούργκεν Νταμ και οι επιθετικοί Ραφαέλ Σομπίς και Αντρέ Πιερ Ζινιάκ. Ο πρώτος τελικός στο Μοντερέι ολοκληρώθηκε χωρίς γκολ (0-0). Στο Μπουένος Αιρες, όμως η «La Banda» κέρδισε 3-0 (44’ Αλάριο, 74’ Σάντσες, 78’ Ραμίρο Φούνες Μόρι) και κατέκτησε το Κόπα Λιμπερταδόρες για 3η φορά στην ιστορία της.

Η Ρίβερ Πλέιτ πήρε μέρος και στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων το 2015, όπου ηττήθηκε με 3-0 από την Μπαρτσελόνα στον τελικό της διοργάνωσης. Εξάλλου, πρώτος σκόρερ με 8 γκολ στο Κόπα Λιμπερταδόρες 2015 αναδείχθηκε ο Γκουστάβο Μπου της Ράσινγκ Κλουμπ. Ο Αργεντινός επιθετικός ξεκίνησε την καριέρα του στη Ρίβερ Πλέιτ, αλλά είχε ως κορυφαίες στιγμές στην πορεία του, την παρουσία του στην «ακαντέμια» (Ράσινγκ Κλουμπ) και στην Τιχουάνα του Μεξικό. Τώρα αγωνίζεται στο πρωτάθλημα των Η.Π.Α. με τη φανέλα της Νιου Ινγκλαντ Ρεβολούσιον.