Κόπα Λιμπερταδόρες

Αφιέρωμα στο Κόπα Λιμπερταδόρες: 2016

Πρωταθλήματα

Copa Libertadores

«Berrio - Moreno - Borja»

Μετά από 7 χρόνια το τρόπαιο του Κόπα Λιμπερταδόρες θα καταλήξει σε ομάδα εκτός Βραζιλίας - Αργεντινής. Ο λόγος για την Ατλέτικο Νασιονάλ Κολομβίας, που θα πραγματοποιήσει μια εντυπωσιακή πορεία, στηριζόμενη σε μια εξαιρετική επιθετική «τριπλέτα», αλλά και σε έναν «ανίκητο» τερματοφύλακα.

Η Ατλέτικο Νασιονάλ ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στη φάση των ομίλων, νικώντας 0-2 (44’ Μορένο, 82’ Μπέριο) την Ουρακάν στην Αργεντινή. Στη συνέχεια, κέρδισε 3-0 (12’ Σάντσες, 33’ Κοπέτε, 74’ Μορένο) την Σπόρτινγκ Κριστάλ, ενώ έκανε το «3 στα 3», επικρατώντας 2-0 (55’ Μποκανέγκρα, 61’ Μορένο) της Πενιαρόλ. Τους Ουρουγουανούς τους κέρδισε και με σκορ 0-4 (8’ Κοπέτε, 45’ Μποκανέγκρα, 82’ Μπέριο) εκτός έδρας για την 4η αγωνιστική. Με το «διπλό» (0-1 / 13’ πεν. Ιμπάρμπο) έφυγε και από το Περού απέναντι στην Σπόρτινγκ Κριστάλ και έκανε φινάλε, μένοντας στο 0-0 κόντρα στην Ουρακάν. Ετσι, οι Κολομβιανοί πήραν την 1η θέση στον 4ο όμιλο με απολογισμό 16 βαθμούς (5 νίκες και 1 ισοπαλία) και συντελεστή τερμάτων 12-0 υπέρ!

Στο 2ο γύρο η Ατλέτικο Νασιονάλ αντιμετώπισε την Ουρακάν. Απέσπασε ισοπαλία χωρίς γκολ στην Αργεντινή και στον επαναληπτικό νίκησε με 4-2 (23’ πεν. Ιμπάρμπο, 58’ και 67’ Γκουέρα, 90’+2 Κοπέτε - 25’ Εσπινόζα, 76’ Αμπιλα). Στην προημιτελική φάση αναμετρήθηκε με τη Σεντράλ, επίσης σύλλογο από την Αργεντινή. Στο Ροζάριο έχασε με 1-0 (5’ Μοντόγια), αλλά στη ρεβάνς έκανε την ανατροπή, επικρατώντας 3-1 (45’+2 Τόρες, 50’ Γκουέρα, 90’+5 Μπέριο - 9’ Ρούμπεν) στη Μεντεγίν. Στους «4» κλήθηκε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Σάο Πάολο. Τα κατάφερε, σημειώνοντας δύο νίκες. Συγκεκριμένα, επιβλήθηκε 0-2 (81’ και 88’ Μπόρχα) στη Βραζιλία και με σκορ 2-1 (15’ και 77’ πεν. Μπόρχα - 8’ Καγιέρι) στην Κολομβία. Η «βέρντε» επέστρεψε έτσι σε τελικούς Κόπα Λιμπερταδόρες για πρώτη φορά από το 1995. Είχε προηγηθεί ο πρώτος τίτλος το 1989 απέναντι στην Ολίμπια Ασουνθιόν.

Η Ατλέτικο Νασιονάλ του Ρεϊνάλντο Ρουέντα ήταν μια εξαιρετική ομάδα. Βασιζόταν σε τρεις σπουδαίους φορ, τους Ορλάντο Μπέριο, Μάρλος Μορένο και Μιγκέλ Μπόρχα, καθώς και στον σπουδαίο τερματοφύλακα Φράνκο Αρμάνι. Στην ομάδα έπαιζε και ο νεαρός κεντρικός αμυντικός Ντάβινσον Σάντσες, τώρα παίκτης της Τότεναμ. Η δεύτερη φιναλίστ της διοργάνωσης ήταν η Ιντεπεντιέντε ντελ Βάλε. Η πορεία της αποτέλεσε έκπληξη, αλλά ήταν ένα σκληροτράχηλο σύνολο, όπου ξεχώριζαν ο αμυντικός Αρτούρο Μίνα και οι μέσοι Τζέφερσον Ορεχουέλα και Τζούνιορ Σορνόζα. Στην ομάδα αγωνιζόταν και ο φορ Μπράιαν Καμπέζας, αργότερα παίκτης του Παναθηναϊκού. Ο πρώτος τελικός στο Κίτο του Ισημερινού έληξε με ισοπαλία 1-1 (86’ Μίνα - 35’ Μπέριο). Στη Μεντεγίν, οι Κολομβιανοί κέρδισαν 1-0 (8’ Μπόρχα) και κατέκτησαν το Κόπα Λιμπερταδόρες για 2η φορά στην ιστορία τους.

Η Ατλέτικο Νασιονάλ πήρε μέρος και στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, όπου ηττήθηκε με 3-0 από την Κασίμα Αντλερς στην ημιτελική φάση της διοργάνωσης. Εξάλλου, πρώτος σκόρερ με 9 γκολ στο Κόπα Λιμπερταδόρες 2016 αναδείχθηκε ο Τζόναθαν Καγιέρι της Σάο Πάολο. Ο Αργεντινός επιθετικός «έκανε όνομα» στην Μπόκα Τζούνιορς, με τη φανέλα της οποίας πανηγύρισε ένα πρωτάθλημα και ένα Κύπελλο Αργεντινής, αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Εκτός από τους Παουλίστας αγωνίστηκε και στην Ευρώπη με τις Γουέστ Χαμ, Λας Πάλμας, Αλαβές και Εσπανιόλ.