Κόπα Αμέρικα

Η ιστορία του Κόπα Αμέρικα (1921)

Πρωταθλήματα

Copa America

Το φετινό καλοκαίρι θα διεξαχθεί στη Βραζιλία το 46ο Κόπα Αμέρικα! Το «futbolatino.gr» ξεκινάει ένα αφιέρωμα στην σπουδαιότερη διοργάνωση σε επίπεδο Εθνικών ομάδων της Νότιας Αμερικής.

1921

Το 5ο Κόπα Αμέρικα διοργάνωσε η Αργεντινή από τις 2 έως τις 30 Οκτωβρίου. Οι αγώνες έγιναν στο Μπουένος Αϊρες και συγκεκριμένα στο γήπεδο της Σπορτίβο Μπαράκας. Συμμετείχαν, εκτός από τους οικοδεσπότες και οι Βραζιλία, Ουρουγουάη και Παραγουάη. Το τρόπαιο κατέληξε στην «αλμπισελέστε» (Αργεντινή) για πρώτη φορά στην ιστορία της, με την 1η θέση στη βαθμολογία του μίνι - πρωταθλήματος, όπου πήρε 6 βαθμούς (1-0 τη Βραζιλία, 3-0 την Παραγουάη και 1-0 την Ουρουγουάη).

Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 3 γκολ αναδείχθηκε ο Χούλιο Λιμπονάτι, που σημείωσε και το μοναδικό τέρμα στο τελευταίο παιχνίδι της Αργεντινής, κόντρα στην Ουρουγουάη, που της έδωσε τον τίτλο. Ο Λιμπονάτι ήταν επιθετικός - γκολτζής και οι επιδόσεις του με τη Νιούελς Ολντ Μπόις (78 γκολ σε 141 εμφανίσεις) και την Εθνική Αργεντινής του έδωσαν το «εισιτήριο» για την Ευρώπη, όπου γνώρισε τη δόξα με την Τορίνο (150 γκολ σε 238 εμφανίσεις). Με τους «γκρανάτα» κατέκτησε το πρωτάθλημα Ιταλίας τη σεζόν 1927-28, στην οποία βγήκε και πρώτος σκόρερ της Serie A με 21 γκολ.

Ντεμπούτο στο Κόπα Αμέρικα έκανε η Παραγουάη. Μάλιστα, στο πρώτο της παιχνίδι στο θεσμό έκανε την έκπληξη κερδίζοντας με 2-1 (9’ Ρίβας, 66’ Λόπες - 83’ Πιεντιμπένε) την κάτοχο τριών τροπαίων Ουρουγουάη! Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, αφού ακολούθησαν οι ήττες από τη Βραζιλία (0-3) και την Αργεντινή (3-0), ωστόσο οι διεθνείς της «αλμπιρόχα» άφησαν καλές εντυπώσεις και ο κόσμος στο γήπεδο τους χειροκρότησε έντονα μετά από κάθε παιχνίδι τους.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Βραζιλίας εκείνη την περίοδο, ο Επιτάσιο Πεσόα, είχε προειδοποιήσει τους παράγοντες της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας να μην καλέσουν ποδοσφαιριστές αφρικανικής καταγωγής στην αποστολή της Εθνικής επειδή «έκαναν ζημιά στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό»! Ετσι, η «σελεσάο μπραζιλέιρα» αγωνίστηκε στην Αργεντινή με μία εναλλακτική ενδεκάδα και απέτυχε, γνωρίζοντας δύο ήττες (1-0 από την Αργεντινή, 2-1 από την Ουρουγουάη, κέρδισε 3-0 την Παραγουάη). Η πιο ηχηρή απουσία ήταν αυτή του θρυλικού επιθετικού Αρτούρ Φρίντενραϊχ.