Κόπα Αμέρικα

Η ιστορία του Κόπα Αμέρικα (1925)

Πρωταθλήματα

Copa America

Το φετινό καλοκαίρι θα διεξαχθεί στη Βραζιλία το 46ο Κόπα Αμέρικα! Το «futbolatino.gr» ξεκινάει ένα αφιέρωμα στην σπουδαιότερη διοργάνωση σε επίπεδο Εθνικών ομάδων της Νότιας Αμερικής.

1925

Το 9ο Κόπα Αμέρικα διεξήχθη στο Μπουένος Αϊρες από τις 24 Νοεμβρίου, έως τις 25 Δεκεμβρίου. Τα γήπεδα της Μπόκα Τζούνιορς και της Σπορτίβο Μπαράκας φιλοξένησαν τις αναμετρήσεις των τριών ομάδων (Αργεντινή, Βραζιλία και Παραγουάη) που πήραν μέρος. Η Ουρουγουάη δεν συμμετείχε, εξαιτίας πολιτικών προβλημάτων στη χώρα εκείνη τη χρονιά. Το τρόπαιο πανηγύρισαν για 2η φορά στην ιστορία τους οι γηπεδούχοι, που μάζεψαν 7 βαθμούς σε 4 αναμετρήσεις (2-0 και 3-1 την Παραγουάη, 4-1 και 2-2 με τη Βραζιλία).

Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 6 γκολ αναδείχθηκε ο Μανουέλ Σεοάνε, ο οποίος βρήκε δίχτυα και στα 4 παιχνίδια της διοργάνωσης. Θεωρείται, ένας από τους πληρέστερους επιθετικούς στην ιστορία της Αργεντινής και ξεχώριζε για τις ηγετικές του ικανότητες και την ευκολία με την οποία αγωνιζόταν, είτε ως «φουνταριστός», είτε ως εξτρεμ. Εκανε σπουδαία καριέρα στην Ιντεπεντιέντε, με την οποία κατέκτησε 2 πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο, ενώ σε 2 περιπτώσεις αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Με την Εθνική Αργεντινής πήρε 3 Κόπα Αμέρικα, ενώ ως προπονητής την οδήγησε στο τίτλο το 1937.

Στα αξιοσημείωτα της διοργάνωσης η παρουσία του Φίλο στην αποστολή της Βραζιλίας. Το πλήρες όνομά του ήταν Ανφιλοτζίνο Γκουαρίσι και είχε γεννηθεί στο Σάο Πάολο. Στο Κόπα Αμέρικα του 1925 αγωνίστηκε και στα 4 παιχνίδια της «σελεσάο μπραζιλέιρα», σημειώνοντας ένα γκολ, με αντίπαλο την Παραγουάη. Σχεδόν, μία δεκαετία αργότερα, συγκεκριμένα το 1934 αναδείχθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής με την... Ιταλία. Μάλιστα, το πρώτο του γκολ με την «σκουάντρα ατζούρα» το πέτυχε απέναντι στην Ελλάδα για την προκριματική φάση του Μουντιάλ.