Κόπα Αμέρικα

Η ιστορία του Κόπα Αμέρικα (1927)

Πρωταθλήματα

Copa America

Το φετινό καλοκαίρι θα διεξαχθεί στη Βραζιλία το 46ο Κόπα Αμέρικα! Το «futbolatino.gr» ξεκινάει ένα αφιέρωμα στην σπουδαιότερη διοργάνωση σε επίπεδο Εθνικών ομάδων της Νότιας Αμερικής.

1927

Το 11ο Κόπα Αμέρικα διοργάνωσε το Περού από τις 30 Οκτωβρίου, έως τις 27 Νοεμβρίου στην πρωτεύουσα Λίμα και στις εγκαταστάσεις του σταδίου «Νασιονάλ ντε Λίμα». Πήραν μέρος, εκτός από τους διοργανωτές και οι Ουρουγουάη, Αργεντινή και Βολιβία. Ο τίτλος κατέληξε για 3η φορά στην Αργεντινή, που πήρε την 1η θέση στο μίνι - πρωτάθλημα με 3 νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις. Συγκεκριμένα, επικράτησε 7-1 της Βολιβίας, κέρδισε 3-2 την Ουρουγουάη και επιβλήθηκε με 5-1 του Περού.

Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης που έγινε στο Περού με 4 γκολ αναδείχθηκε ο Ρομπέρτο Φιγκερόα. Ο Ουρουγουανός επιθετικός έκανε το ντεμπούτο του στην Εθνική ομάδα της πατρίδας του το 1921, ωστόσο χρειάστηκε να περιμένει μέχρι το 1927 για να πάρει μέρος σε επίσημη διοργάνωση. Ενα χρόνο αργότερα κατέκτησε το Χρυσό Μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Αμστερνταμ. Σε συλλογικό επίπεδο πανηγύρισε 3 πρωταθλήματα, ένα με τη Νασιονάλ Μοντεβιδέο και 2 με την Ουόντερερς Μοντεβιδέο (το πρώτο ως Ατλέτικο Ουόντερερς).

Η πρωταθλήτρια Αργεντινή είχε μία από τις καλύτερες ομάδες στην ιστορία της εκείνη την εποχή. Μάλιστα, η 5αδα που έπαιζε από το κέντρο και μπροστά ήταν γνωστή ως οι «Λος Σίνκο Μάγκος», δηλαδή, οι «Πέντε Μάγοι» εξαιτίας της άριστης τεχνικής και της ικανότητας τους να βρίσκουν δίχτυα με ευκολία. Τη θρυλική «παρέα» αποτελούσαν οι Αλφρέντο Καρισαμπέρι, Χουάν Μάλιο, Μανουέλ Φερέιρα, Μανουέλ Σεοάνε και Σεγούντο Λούνα. Εκτός αυτών, υπήρχαν και οι Ραϊμούντο Ορσι (μύθος σε Αργεντινή και Ιταλία) και Πέδρο Οτσόα.