Κόπα Αμέρικα

Η ιστορία του Κόπα Αμέρικα (1929)

Πρωταθλήματα

Copa America

Το φετινό καλοκαίρι θα διεξαχθεί στη Βραζιλία το 46ο Κόπα Αμέρικα! Το «futbolatino.gr» ξεκινάει ένα αφιέρωμα στην σπουδαιότερη διοργάνωση σε επίπεδο Εθνικών ομάδων της Νότιας Αμερικής.

1929

Η παρουσία της Ουρουγουάης και της Αργεντινής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Αμστερνταμ το 1928 είχε ως αποτέλεσμα να μη διεξαχθεί το Κόπα Αμέρικα. Ενα χρόνο αργότερα, η Αργεντινή ανέλαβε το 12ο τουρνουά στην ιστορία της Νότιας Αμερικής, στο οποίο συμμετείχαν και οι Ουρουγουάη, Παραγουάη και Περού. Ο τίτλος, 4ος στην ιστορία της, κατέληξε στην «αλμπισελέστε» (Αργεντινή) που πήρε την 1η θέση με 6 βαθμούς στο μίνι - πρωτάθλημα. Συγκεκριμένα, επικράτησε 3-0 του Περού, κέρδισε 4-1 την Παραγουάη και επιβλήθηκε 2-0 της Ουρουγουάης.

Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 5 γκολ αναδείχθηκε ο Αουρέλιο Γκονζάλες. Ο Παραγουανός επιθετικός, γνωστός ως ο «Γκραν Καπιτάν», ο «μεγάλος αρχηγός» θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στην ιστορία της χώρας και διακρίθηκε με την παρουσία του στην Κλουμπ Ολίμπια Ασουνσιόν, όπου ήταν μέλος της ομάδας που κατέκτησε τρία (1927, 1928, 1929) συνεχόμενα πρωταθλήματα. Μάλιστα, ως προπονητής οδήγησε την «ντεκάνο» (Ολίμπια) στους τελικούς του Κόπα Λιμπερταδόρες το 1960, όπου έχασε το τρόπαιο από την Πενιαρόλ.

Στη διοργάνωση του 1929 σημείωθηκε και ένα από τα ωραίοτερα γκολ στην ιστορία των Κόπα Αμέρικα. Συγκεκριμένα, στο 48ο λεπτό της αναμέτρησης Αργεντινή - Παραγουάη και με το σκορ στο 2-0, ο Μανουέλ «Νόλο» Φερέιρα, επιθετικός των γηπεδούχων πέρασε την μπάλα με... μαγικό τρόπο (όπως η ντρίμπλα που συνηθίζει να κάνει ο Νεϊμάρ) πάνω από δύο αντιπάλους και στη συνέχεια έπιασε σουτ στην κίνηση που άφησε τον τερματοφύλακα των φιλοξενούμενων Αντόνιο Μπρουνέτι, χωρίς περιθώρια αντίδρασης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στη φωτογραφία των νικητών εμφανίζονται μαζί με τους παίκτες και τα παιδιά ορισμένων εξ αυτών. Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί παράδοση στη Νότια Αμερική και η πρώτη φορά που «αποτυπώθηκε» ήταν στο Κόπα Αμέρικα 1929!