Κόπα Αμέρικα

Η ιστορία του Κόπα Αμέρικα (1937)

Πρωταθλήματα

Copa America

Το φετινό καλοκαίρι θα διεξαχθεί στη Βραζιλία το 46ο Κόπα Αμέρικα! Το «futbolatino.gr» ξεκινάει ένα αφιέρωμα στην σπουδαιότερη διοργάνωση σε επίπεδο Εθνικών ομάδων της Νότιας Αμερικής.

1937

Το 14ο Κόπα Αμέρικα διοργάνωσε η Αργεντινή από τις 27 Δεκεμβρίου του 1936 έως την 1η Φεβρουαρίου του 1937. Στους αγώνες που έγιναν στα γήπεδα των Ρίβερ Πλέιτ, Σαν Λορένσο ντε Αλμάγκρο, Μπόκα Τζούνιορς και Ράσινγκ Κλουμπ ντε Αβεγιανέδα πήραν μέρος για πρώτη φορά έξι Εθνικές ομάδες. Συγκεκριμένα, οι Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη, Ουρουγουάη, Χιλή και Περού. Το τρόπαιο, 5ο στην ιστορία τους, κατέκτησαν οι οικοδεσπότες, που επιβλήθηκαν σε αγώνα μπαράζ 2-0 στην παράταση της Βραζιλίας. Στη φάση του μίνι - πρωταθλήματος, η «αλμπισελέστε» (Αργεντινή) κέρδισε 2-1 τη Χιλή, επικράτησε 6-1 της Παραγουάης, νίκησε 1-0 το Περού, ηττήθηκε με 3-2 από την Ουρουγουάη και λύγισε με 1-0 την αντίσταση της Βραζιλίας.

Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 7 γκολ αναδείχθηκε ο Ραούλ Τόρο. Ο Χιλιανός επιθετικός θεωρείται ένας από τους κορυφαίους γκολτζήδες στην πατρίδα του και διακρίθηκε με την παρουσία του στη Σαντιάγκο Μόρνινγκ και τη Σαντιάγκο Ουόντερερς. Με τη φανέλα της «ρόχα» (Εθνική Χιλής) πήρε μέρος σε 3 Κόπα Αμέρικα (1937, 1939, 1941), βρίσκοντας δίχτυα σε όλες τις διοργανώσεις. Αναδείχθηκε πρωταθλητής Χιλής το 1942 με τη Σαντιάγκο Μόρνινγκ.

Η Αργεντινή που κατέκτησε τον τίτλο είχε σπουδαία ομάδα. Ξεχώριζαν ο μεσοεπιθετικός Αντόνιο Σάστρε, με σπουδαία καριέρα σε Ιντεπεντιέντε (340 συμ. / 112 γκολ) και Σάο Πάολο (129/58), ο Κάρλος Πουσέλε, δεξιός εξτρεμ, που γνώρισε τη δόξα με τη φανέλα της Ρίβερ Πλέιτ (407/143), ο θρυλικός «γκολεαδόρ» Μπερναμπέ Φερέιρα με 201 γκολ σε 185 συμμετοχές και 8 τίτλους με τη Ρίβερ Πλέιτ και ο επιθετικός Ενρίκε Γκουαΐτα, παγκόσμιος πρωταθλητής το 1934 με την Ιταλία, που αγωνίστηκε και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού (Εστουδιάντες ντε Λα Πλάτα, Ρόμα, Ράσινγκ Κλουμπ).

Στα αξιοσημείωτα της διοργάνωσης του 1937 το γεγονός ότι όλοι οι αγώνες έγιναν υπό το φως των προβολέων. Υπενθυμίζεται, ότι στο Νότιο Ημισφαίριο, οι καλοκαιρινοί μήνες είναι οι Δεκέμβριος, Ιανουάριος και Φεβρουάριος. Ετσι, προκειμένου οι παίκτες να μην επηρεαστούν από τις υψηλές θερμοκρασίες, αποφασίστηκε οι αναμετρήσεις να διεξαχθούν το βράδυ.