Κόπα Αμέρικα

Η ιστορία του Κόπα Αμέρικα (1941)

Πρωταθλήματα

Copa America

Το φετινό καλοκαίρι θα διεξαχθεί στη Βραζιλία το 46ο Κόπα Αμέρικα! Το «futbolatino.gr» ξεκινάει ένα αφιέρωμα στην σπουδαιότερη διοργάνωση σε επίπεδο Εθνικών ομάδων της Νότιας Αμερικής.

1941

Το 16ο Κόπα Αμέρικα διεξήχθη στη Χιλή και συγκεκριμένα την πρωτεύουσα Σαντιάγκο που συμπλήρωνε τότε 400 χρόνια από την ίδρυσή της. Οι αγώνες έγιναν από τις 2 Φεβρουαρίου, έως τις 4 Μαρτίου στο «Εστάντιο Νασιονάλ» και πήραν μέρος, εκτός από τους οικοδεσπότες και οι Αργεντινή, Ουρουγουάη, Περού και Ισημερινός. Τον τίτλο, 6ος στην ιστορία της, κατέκτησε η «αλμπισελέστε» (Αργεντινή), που πήρε την 1η θέση με 8 βαθμούς στο μίνι - πρωτάθλημα. Συγκεκριμένα, επικράτησε 2-1 του Περού, κέρδισε 6-1 τον Ισημερινό, νίκησε 1-0 την Ουρουγουάη και επιβλήθηκε με 1-0 της Χιλής.

Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 5 γκολ αναδείχθηκε ο Χουάν Αντρές Μαρβέτσι. Να σημειωθεί, ότι ο Αργεντινός επιθετικός, που διακρίθηκε με τη φανέλα της Τίγκρε (173 συμ. / 116 γκολ) σημείωσε όλα τα γκολ στο 6-1 με τον Ισημερινό! Στην πρωταθλήτρια Αργεντινή ξεχώρισε με την παρουσία του και ο Χοσέ Μανουέλ Μορένο, ο οποίος πέτυχε 3 γκολ στο Κόπα Αμέρικα του 1941. Ο Αργεντινός επιθετικός έκανε σπουδαία καριέρα στη Ρίβερ Πλέιτ, ήταν μέλος της θρυλικής ομάδας «Λα Μάκινα - Η μηχανή» τη δεκαετία του 1940, κατακτώντας 6 πρωταθλήματα και 8 Κύπελλα.

Ακόμη ένας ποδοσφαιριστής που ξεχώρισε με την παρουσία του το 1941, μάλιστα αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης του Κόπα Αμέρικα, ήταν ο Σέρχιο Ρομπέρτο Λίβινγκστοουν. Θεωρείται ο κορυφαίος τερματοφύλακας στην ιστορία του ποδοσφαίρου της Χιλής και στην πατρίδα του είναι μύθος, αφού μετά το τέλος της καριέρας του έγινε δημοσιογράφος με μεγάλη επιτυχία. Ο «Ελ Σάπο» όπως ήταν γνωστός στη Νότια Αμερική κατέκτησε 3 πρωταθλήματα με την Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα, το 1949, το 1954 και το 1956.