Κόπα Αμέρικα

Η ιστορία του Κόπα Αμέρικα (1945)

Πρωταθλήματα

Copa America

Το φετινό καλοκαίρι θα διεξαχθεί στη Βραζιλία το 46ο Κόπα Αμέρικα! Το «futbolatino.gr» ξεκινάει ένα αφιέρωμα στην σπουδαιότερη διοργάνωση σε επίπεδο Εθνικών ομάδων της Νότιας Αμερικής.

1945

Το 18ο Κόπα Αμέρικα διοργάνωσε η Χιλή από τις 14 Ιανουαρίου, έως τις 28 Φεβρουαρίου, στο γήπεδο «Νασιονάλ ντε Σαντιάγκο». Ελαβαν μέρος, εκτός από τους οικοδεσπότες και οι Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Κολομβία, Ισημερινός και Βολιβία. Τον τίτλο, 7ο στην ιστορία της, κατέκτησε η «αλμπισελέστε» (Αργεντινή), που πήρε την 1η θέση με 11 βαθμούς στο μίνι - πρωτάθλημα. Συγκεκριμένα, συνέτριψε με 4-0 τη Βολιβία, επικράτησε 4-2 του Ισημερινού, διέλυσε με 9-1 την Κολομβία, έφερε 1-1 με αντίπαλο τη Χιλή, επικράτησε 3-1 της Βραζιλίας και λύγισε με 1-0 την αντίσταση της Ουρουγουάης.  

Πρώτοι σκόρερς της διοργάνωσης με 6 γκολ έκαστος αναδείχθηκαν ο Νορμπέρτο Μέντες και ο Ελένο ντε Φρέιτας. Ο πρώτος, γνωστός ως «Τούτσο», ήταν Αργεντινός, που έπαιζε στη θέση του δεξιού εξτρεμ και ήταν μέλος της Ράσινγκ Κλουμπ που κέρδισε 3 σερί (1949, 1950, 1951) πρωταθλήματα. Ο δεύτερος ήταν Βραζιλιάνος επιθετικός, γνωστός ως «Τζίλντα» από την ομώνυμη ταινία με τη Ρίτα Χέιγουορθ, επειδή ήταν εμφανίσιμος και είχε τη συμπεριφορά «σταρ» του Χόλιγουντ! Ποδοσφαιρικά, έκανε σπουδαία καριέρα στην Μποταφόγκο (235 συμ. / 209 γκολ) με τη φανέλα της οποίας κατέκτησε 8 τίτλους.

Στο Κόπα Αμέρικα του 1945 έκανε ντεμπούτο στη διοργάνωση η Κολομβία. Οι «καφετέρος» έκαναν εκείνη την εποχή τα πρώτα τους βήματα σε διεθνές επίπεδο και η παρουσία τους στη Χιλή ήταν περισσότερο ένα «μάθημα» και μία εμπειρία. Στο μίνι - πρωτάθλημα πήραν 3 βαθμούς (ήττα 3-0 από τη Βραζιλία, ήττα 7-0 από την Ουρουγουάη, ήττα 2-0 από τη Χιλή, ήττα με 9-1 από την Αργεντινή, νίκη 3-1 κόντρα στον Ισημερινό και ισοπαλία 3-3 με τη Βολιβία). Να σημειωθεί, ότι οι Κολομβιανοί είχαν παίκτη - προπονητή, συγκεκριμένα τον επιθετικό Ρομπέρτο Μελέντες.