Κόπα Αμέρικα

Η ιστορία του Κόπα Αμέρικα (1946)

Πρωταθλήματα

Copa America

Το φετινό καλοκαίρι θα διεξαχθεί στη Βραζιλία το 46ο Κόπα Αμέρικα! Το «futbolatino.gr» ξεκινάει ένα αφιέρωμα στην σπουδαιότερη διοργάνωση σε επίπεδο Εθνικών ομάδων της Νότιας Αμερικής.

1946

Το 19ο Κόπα Αμέρικα διοργάνωσε η Αργεντινή, από τις 12 Ιανουαρίου, έως τις 10 Φεβρουαρίου. Οι αναμετρήσεις έγιναν στα γήπεδα των Ρίβερ Πλέιτ, Σαν Λορένσο και Ιντεπεντιέντε και πήραν μέρος, εκτός από τους οικοδεσπότες και οι Βραζιλία, Παραγουάη, Ουρουγουάη, Χιλή και Βολιβία. Τον τίτλο, 8ο στην ιστορία της, κατέκτησε η «αλμπισελέστε» (Αργεντινή), που πήρε την 1η θέση με 10 βαθμούς στο μίνι - πρωτάθλημα. Συγκεκριμένα, κέρδισε 2-0 την Παραγουάη, συνέτριψε με 7-1 τη Βολιβία, νίκησε 3-1 τη Χιλή, επικράτησε με το ίδιο σκορ της Ουρουγουάης και επιβλήθηκε 2-0 της Βραζιλίας.

Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 7 γκολ αναδείχθηκε ο Χοσέ Μαρία Μεντίνα. Ο Ουρουγουανός επιθετικός είναι ο 2ος κορυφαίος γκολεαδόρ στην ιστορία της Ουόντερερς Μοντεβιδέο. Για την πρωταθλήτρια Αργεντινή 5 τέρματα πέτυχε ο Ανχελ Λαμπρούνα. Ο γνωστός ως «Αντζελίτο - ο μικρός άγγελος» είναι ένας από τους κορυφαίους γκολτζήδες στην ιστορία της πατρίδας του. Υπήρξε ένας από τους πρωταγωνιστικές της περίφημης «Λα Μάκινα» της θρυλικής ομάδας της Ρίβερ Πλέιτ της δεκαετίας του 1940, κατακτώντας συνολικά 9 πρωταθλήματα και 7 Κύπελλα με τη φανέλα της «μπάντα» (Ρίβερ Πλέιτ). Μάλιστα, τα στατιστικά του είναι εντυπωσιακά με 317 γκολ σε συνολικά 533 εμφανίσεις!

Ακόμη ένας ποδοσφαιριστής που ξεχώρισε με τις εμφανίσεις του στο Κόπα Αμέρικα το 1946 ήταν ο Ζιζίνιο (σημείωσε 5 γκολ). Ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός είναι μαζί με τον Αργεντινό Νορμπέρτο Μέντες οι πρώτοι σκόρερς στην ιστορία των Κόπα Αμέρικα με 17 γκολ έκαστος. Εκανε σπουδαία καριέρα σε Φλαμένγκο, Μπανγκού και Σάο Πάολο, κατακτώντας 3 πρωταθλήματα Καριόκα (Ρίο ντε Τζανέιρο) και ένα Παουλίστα (Σάο Πάολο). Ηταν φιναλίστ στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1950 και νικητής του Κόπα Αμέρικα το 1949. Είναι μέλος του «Hall of Fame» της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Βραζιλίας.