Κόπα Αμέρικα

Η ιστορία του Κόπα Αμέρικα (1947)

Πρωταθλήματα

Copa America

Το φετινό καλοκαίρι θα διεξαχθεί στη Βραζιλία το 46ο Κόπα Αμέρικα! Το «futbolatino.gr» ξεκινάει ένα αφιέρωμα στην σπουδαιότερη διοργάνωση σε επίπεδο Εθνικών ομάδων της Νότιας Αμερικής.

1947

Ο Ισημερινός διοργάνωσε για πρώτη φορά στην ιστορία του Κόπα Αμέρικα, συγκεκριμένα το 20ο το 1947, από τις 30 Νοεμβρίου, έως τις 31 Δεκεμβρίου στο «Εστάντιο Τζορτζ Κάπγουελ». Πήραν μέρος και οι Αργεντινή, Παραγουάη, Ουρουγουάη, Χιλή, Περού, Βολιβία και Κολομβία. Ο τίτλος, 9ος στην ιστορία της, κατέληξε στην «αλμπισελέστε» (Αργεντινή), που πήρε την πρώτη θέση με 13 βαθμούς στο μίνι - πρωτάθλημα. Η «σελέστε ι μπλάνκα» (Αργεντινή) συνέτριψε με 6-0 την Παραγουάη και με 7-0 τη Βολιβία, επικράτησε 3-2 του Περού, έφερε ισοπαλία με σκορ 1-1 απέναντι στη Χιλή, επιβλήθηκε 6-0 της Κολομβίας, κέρδισε 2-0 τον Ισημερινό και νίκησε με 3-1 την Ουρουγουάη.

Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 8 γκολ αναδείχθηκε ο Νίκολας Φαλέρο. Ο Ουρουγουανός επιθετικός ήταν γνωστός ως ο «El enamorado del gol - ο ερωτευμένος με το γκολ», απόρροια της εκτελεστικής του δεινότητας στην αντίπαλη περιοχή. Κατέκτησε 2 πρωταθλήματα με την Πενιαρόλ Μοντεβιδέο, ενώ δύο φορές αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος στην πατρίδα του. Εξάλλου, το Κόπα Αμέρικα του 1947 ήταν και η μοναδική διοργάνωση που αγωνίστηκε με την Εθνική Αργεντινής ο Αλφρέντο Ντι Στέφανο. Η «La Saeta Rubia - η ξανθιά σαΐτα» πέτυχε 6 γκολ στο συγκεκριμένο τουρνουά, ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι σε επίπεδο Εθνικών ομάδων αγωνίστηκε και στις Ισπανία, Κολομβία!

Ο Αλφρέντο Ντι Στέφανο αποτελεί έναν εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών στην ιστορία του αθλήματος, έχοντας κερδίσει, μεταξύ άλλων, στην καριέρα του 2 πρωταθλήματα Αργεντινής με τη Ρίβερ Πλέιτ, 3 πρωταθλήματα Κολομβίας με τους Μιγιονάριος, 8 πρωταθλήματα Ισπανίας και 5 Κύπελλα Πρωταθλητριών με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Σε ατομικό επίπεδο κέρδισε 2 φορές τη «Χρυσή Μπάλα», καθώς και την κορυφαία διάκριση της UEFA, το «UEFA President's Award».

Στα αξιοσημείωτα της διοργάνωσης, η ιστορία πίσω από την κατασκευή του σταδίου που έγιναν οι αναμετρήσεις. Τα χρήματα για την ανέγερση του γηπέδου έβαλε ο πρόεδρος της Εμελέκ Τζορτζ Κάπγουελ. Ο Αμερικανός επιχειρηματίας ήταν ο κάτοχος του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της εταιρείας ηλεκτρικού ρεύματος στον Ισημερινό και ο μόνος που μπορούσε να αναλάβει οικονομικά το συγκεκριμένο σχέδιο. Μάλιστα, ο ίδιος ήταν λάτρης του μπέιζμπολ, του μποξ, του μπάσκετ, της κολύμβησης και του χάντμπολ, αλλά όχι του ποδοσφαίρου!