Κόπα Αμέρικα

Η ιστορία του Κόπα Αμέρικα (1957)

Πρωταθλήματα

Copa America

Το φετινό καλοκαίρι θα διεξαχθεί στη Βραζιλία το 46ο Κόπα Αμέρικα! Το «futbolatino.gr» ξεκινάει ένα αφιέρωμα στην σπουδαιότερη διοργάνωση σε επίπεδο Εθνικών ομάδων της Νότιας Αμερικής.

1957

Το Καμπεονάτο Σουνταμερικάνο του 1957 διοργάνωσε το Περού, από τις 7 Μαρτίου, έως τις 6 Απριλίου. Οι αναμετρήσεις έγιναν στο «Εστάντιο Νασιονάλ» της πρωτεύουσας Λίμα και συμμετείχαν και οι Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Κολομβία, Χιλή και Ισημερινός. Το τρόπαιο, 11ο στην ιστορία της, κατέκτησε η «αλμπισελέστε» (Αργεντινή), που πήρε την 1η θέση με 10 βαθμούς στο μίνι - πρωτάθλημα. Συγκεκριμένα, η «σελέστε ι μπιάνκα» (Αργεντινή) συνέτριψε με 8-2 την Κολομβία, κέρδισε με 3-0 τον Ισημερινό, επικράτησε 4-0 της Ουρουγουάης, επιβλήθηκε με 6-2 της Χιλής, νίκησε με 3-0 τη Βραζιλία και γνώρισε την ήττα με 2-1 από το Περού.

Πρώτοι σκόρερς της διοργάνωσης με 9 γκολ αναδείχθηκαν οι Χαβιέρ Αμπρός και Ουμπέρτο Μάσκιο. Ο πρώτος ήταν Ουρουγουανός μεσοεπιθετικός, ο οποίος πανηγύρισε 5 πρωταθλήματα με τη φανέλα της Νασιονάλ Μοντεβιδέο, ενώ αγωνίστηκε και στις Φλουμινένσε, Μπόκα Τζούνιορς, Λανούς και Ντεφενσόρ Σπόρτινγκ. Ο δεύτερος ήταν Αργεντινός επιθετικός και ένας από τους «carasucia - άγγελοι με βρώμικα πρόσωπα σε ελεύθερη μετάφραση», μαζί με τους Ομάρ Σιβόρι και Αντόνιο Βαλεντίν Αντζελίλο. Ο Μάσκιο έκανε σπουδαία καριέρα στην πατρίδα του και την Ιταλία, όπου κέρδισε το «Σκουντέτο» με την Ιντερ το 1963, ενώ στην τροπαιοθήκη του φιγουράρει και το Κόπα Λιμπερταδόρες με τη Ράσινγκ Κλουμπ το 1967.

Ο Ομάρ Σιβόρι είχε κάνει αισθητή την παρουσία του στο προηγούμενο Κόπα Αμέρικα, ενώ ο Αντόνιο Βαλεντίν Αντζελίλο ήταν ένας εξαιρετικός πολυεπιθετικός. Οπως οι Σιβόρι και Μάσκιο, φόρεσε τις φανέλες ομάδων σε Αργεντινή και Ιταλία, κερδίζοντας το πρωτάθλημα Ιταλίας με τη Μίλαν το 1968, το Κόπα Ιτάλια με τη Ρόμα το 1964, καθώς και το Κύπελλο Εκθέσεων (μετά ΟΥΕΦΑ) το 1961, πάλι με τους «τζιαλορόσι» (Ρόμα). Επίσης, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 33 γκολ στη Serie A τη σεζόν 1958-19. Να σημειωθεί, ότι και οι τρεις ποδοσφαιριστές αγωνίστηκαν και με την Εθνική Ιταλίας.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στον προπονητή της πρωταθλήτριας Αργεντινής Γκιγιέρμο Στάμπιλε, μυθική φιγούρα στην ιστορία του ποδοσφαίρου της χώρας. Ο Στάμπιλε ήταν ένας από τους πρώτους ποδοσφαιριστές που πέρασαν τον Ατλαντικό για να αγωνιστούν στην Ευρώπη, συγκεκριμένα στην Ιταλία. Στην πατρίδα του κέρδισε 2 πρωταθλήματα με την Ουρακάν, ενώ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 8 γκολ στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 1930. Ως προπονητής κατέκτησε 6 (1941, 1945, 1946, 1947, 1955, 1957) Κόπα Αμέρικα με την «αλμπισελέστε» (Αργεντινή), αλλά και 3 (1949, 1950, 1951) πρωταθλήματα Αργεντινής με τη Ράσινγκ Κλουμπ.