Κόπα Αμέρικα

Η ιστορία του Κόπα Αμέρικα (1993)

Πρωταθλήματα

Copa America

Το φετινό καλοκαίρι θα διεξαχθεί στη Βραζιλία το 46ο Κόπα Αμέρικα! Το «futbolatino.gr» ξεκινάει ένα αφιέρωμα στην σπουδαιότερη διοργάνωση σε επίπεδο Εθνικών ομάδων της Νότιας Αμερικής.

1993

Ο Ισημερινός διοργάνωσε το Κόπα Αμέρικα του 1993, από τις 15 Ιουνίου, έως τις 4 Ιουλίου. Οι αναμετρήσεις φιλοξενήθηκαν στις πόλεις Κίτο, Γκουαγιακίλ, Ματσάλα, Πόρτο Βιέχο και Κουένκα. Συμμετείχαν και τα 10 μέλη της CONMEBOL, η οποία προσκάλεσε στη διοργάνωση το Μεξικό και τις Η.Π.Α. Οι 12 ομάδες χωρίστηκαν σε 3 γκρουπ των 4, με τους δύο πρώτους και τους 2 καλύτερους τρίτους να προκρίνονται στην προημιτελική φάση. Το τουρνουά κατέκτησε η Αργεντινή, για 14η φορά στην ιστορία της.

Η «αλμπισελέστε» (Αργεντινή) πήρε τη 2η θέση στον Γ’ όμιλο της διοργάνωσης. Συγκεκριμένα, επικράτησε 1-0 της Βολιβίας (53’ Μπατιστούτα) και έφερε 1-1 (28’ Ρουγκέρι - 14’ Πατίνιο) με αντίπαλο το Μεξικό και το ίδιο σκορ κόντρα στην Κολομβία (2’ Σιμεόνε - 5’ Ρινκόν). Στη φάση των «8» αναμετρήθηκε με τη Βραζιλία και το ματς έληξε 1-1 (69’ Ροντρίγκες - 37’ Μίλερ) με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν στα πέναλτι, όπου επικράτησε η «σελέστε ι μπλάνκα» (Αργεντινή) με 6-5. Από την άσπρη βούλα (6-5) λύγισε και την αντίσταση της Κολομβίας (0-0) στους «4», αντίθετα, στον τελικό επιβλήθηκε 2-1 του Μεξικό με τον Γκαμπριέλ Μπατιστούτα να σημειώνει δύο γκολ (63’ και 74’, ισοφάρισε προσωρινά με εύστοχο χτύπημα πέναλτι στο 67’ ο Γκαλίντο).

Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 4 γκολ αναδείχθηκε ο Χοσέ Λουΐς Ντολγκέτα. Ο διεθνής Βενεζουελάνος επιθετικός, που σημείωσε όλα τα τέρματά του στη φάση των ομίλων, αγωνίστηκε σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του σε ομάδες της πατρίδας του. Εξάλλου, στην αποστολή της πρωταθλήτριας Αργεντινής συμμετείχαν σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, με τον Οσκαρ Ρουγκέρι να είναι ένας από αυτούς. Ο «Ελ Γκραν Καπιτάν», σκληρός, αλλά εξαιρετικός κεντρικός αμυντικός, θεωρείται μαζί με τους Ντανιέλ Πασαρέλα και Αντόνιο Ουμπάλδο Ρατίν ως ένας εκ των κορυφαίων αρχηγών στην ιστορία της «αλμπισελέστε». Αγωνίστηκε σε κλαμπ της πατρίδας του, αλλά και στην Ισπανία με τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Ιταλία με την Ανκόνα. Υπήρξε παγκόσμιος πρωταθλητής το 1986 και δύο φορές (1991, 1993) νικητής του Κόπα Αμέρικα.