Πατσούκα, Pachuca
Νέα
Copa Sudamericana

Κόπα Σουνταμερικάνα 2006

Το 2002 η ηγεσία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Νότιας Αμερικής (CONMEBOL) αποφάσισε να καταργήσει, τόσο το Copa Mercosur, όσο και το Copa Merconorte και στη θέση τους να δημιουργηθεί μια νέα διοργάνωση, το Κόπα Σουνταμερικάνα, στα πρότυπα του Κυπέλλου UEFA. Στη συνέχεια, ακολουθεί ένα αφιέρωμα στους νικητές της διοργάνωσης.

Κόπα Σουνταμερικάνα 2006

Το 2006 το τρόπαιο κατέληξε στην Πατσούκα, που έγινε η πρώτη ομάδα από το Μεξικό και γενικά εκτός των χωρών που αποτελούν τη CONMEBOL, που κατέκτησε διεθνής διασυλλογική διοργάνωση της Νότιας Αμερικής. Στον τελικό αντιμετώπισε την Κόλο Κόλο, η οποία με τη σειρά της ήταν το πρώτο κλαμπ από τη Χιλή, που διεκδίκησε το Κύπελλο. Στην Πατσούκα του 2006 ξεχώριζαν ο τερματοφύλακας Μιγκέλ Καλέρο, ο Κολομβιανός αμυντικός Ακιβάλντο Μοσκέρα, οι μέσοι Πολ Αγκιλάρ, Γκαμπριέλ Καμπαγιέρο και Αντρές Κιτίβα (Κολομβιανός) και οι επιθετικοί Κρίστιαν Χιμένες (Αργεντινός) και Χουάν Κάρλος Κάτσο. Προπονητής το συλλόγου ήταν ο Ενρίκε Μέσα.

Η Πατσούκα ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της από τη φάση των «16» με αντίπαλο την Ντεπόρτες Τολίμα. Στην Κολομβία ηττήθηκε με 2-1 (2’ Τσαρία, 61’ Ρουέντα - 34’ Καμπαγιέρο), αλλά στο Μεξικό έκανε την ανατροπή, επικρατώντας 5-1 (11’ Αγκιλάρ, 46’ Κάτσο, 61’ Μοσκέρα, 80’ Κιτίβα, 84’ Καμπρέρα - 63’ Ρίβας) και προκρίθηκε στους «8». Εκεί την περίμενε η Λανούς, την οποία κέρδισε με 0-3 (16’ και 86’ Κάτσο, 79’ Χιμένες) στην Αργεντινή. Στον επαναληπτικό παραχώρησε ισοπαλία με σκορ 2-2 (57’ Χιμένες, 90’+3 Αλβαρες - 55’ Βαλέρι, 63’ Μπιλιέρι). Στην ημιτελική φάση το εμπόδιο ήταν η Ατλέτικο Παραναένσε. Οι Μεξικανοί σημείωσαν δύο νίκες, με 0-1 (85’ Αλβαρες) στη Βραζιλία και με 4-1 (58’ πεν. και 64’ Χιμένες, 75’ Αλβαρες, 81’ Κάτσο - 42’ Φερέιρα) στο «Εστάντιο Ιντάλγκο».

Στον πρώτο τελικό της διοργάνωσης που έγινε στο Μεξικό, η Πατσούκα έμεινε στο 1-1 απέναντι στην Κόλο Κόλο. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο σκορ με γκολ του Αντρες Κιτίβα στο 27ο λεπτό, αλλά οι φιλοξενούμενοι απέφυγαν την ήττα με τέρμα του Ουμπέρτο Σουάσο στο 50’. Στον επαναληπτικό, στο Σαντιάγκο της Χιλής ο Ουμπέρτο Σουάσο έδωσε το προβάδισμα στους οικοδεσπότες, με γκολ στο 35’, αλλά οι «τούτσος» (Πατσούκα) έκαναν την ανατροπή και κατέκτησαν τελικά το τρόπαιο. Συγκεκριμένα, ισοφάρισαν σε 1-1 με τον Γκαμπριέλ Καμπαγιέρο στο 53ο λεπτό και σημείωσαν το τελικό 1-2 στο 72’ με τον Κρίστιαν Χιμένες.