Λίγκα ντε Κίτο, LDU Quito
Νέα
Copa Sudamericana

Κόπα Σουνταμερικάνα 2009

Το 2002 η ηγεσία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Νότιας Αμερικής (CONMEBOL) αποφάσισε να καταργήσει, τόσο το Copa Mercosur, όσο και το Copa Merconorte και στη θέση τους να δημιουργηθεί μια νέα διοργάνωση, το Κόπα Σουνταμερικάνα, στα πρότυπα του Κυπέλλου UEFA. Στη συνέχεια, ακολουθεί ένα αφιέρωμα στους νικητές της διοργάνωσης.

Κόπα Σουνταμερικάνα 2009

Το 2008 η Λίγκα ντε Κίτο έγινε η πρώτη ομάδα από τον Ισημερινό που κατέκτησε το Κόπα Λιμπερταδόρες. Ενα χρόνο αργότερα, συνέβη το ίδιο και στο Κόπα Σουνταμερικάνα. Μάλιστα και στις δύο περιπτώσεις ο αντίπαλος στους τελικούς ήταν η Φλουμινένσε. Η «LDU» στηριζόταν σε μια σπουδαία «φουρνιά» διεθνών με τον Ισημερινό ποδοσφαιριστών, όπως ο τερματοφύλακας Αλεχάντερ Ντομίνγκες, ο αμυντικός Ντιέγκο Καλντερόν, οι μέσοι Νέσερ Ριάσκο, Ουλίσες ντε λα Κρουζ, Μίλερ Μπολάνιος, Εντισον Μέντες και Φράνκλιν Σάλας και ο επιθετικός Βάλτερ Καλντερόν. Είχε όμως και σπουδαίους ξένους, όπως ο διεθνής Παραγουανός αμυντικός Κάρλος Εσπινόλα και ο Αργεντινός φορ Κλαούντιο Μπιέλερ. Προπονητής του συλλόγου ήταν ο Ουρουγουανός Χόρχε Φοσάτι, πρωταθλητής σε τρεις (Πενιαρόλ - Ουρουγουάη, Λίγκα ντε Κίτο - Ισημερινός, Σέρο Πορτένιο - Παραγουάη) διαφορετικές χώρες της Νότιας Αμερικής.

Στον πρώτο γύρο η Λίγκα ντε Κίτο απέκλεισε τη Λιμπερτάδ, κερδίζοντας 1-0 (45’ Ριάσκο) στον Ισημερινό και φέρνοντας 1-1 (33’ Γκονζάλες - 64’ Μέντες) στην Παραγουάη. Στους «16» ήταν η σειρά της Λανούς να «λυγίσει» απέναντι στην «LDU». Η τελευταία επικράτησε 4-0 (5’ και 7’ και 26’ πεν. Μπιέλερ, 90’+1 πεν. Μέντες) στο Κίτο και απέσπασε 1-1 (76’ Σαλσέδο - 71’ Μπιέλερ) στην Αργεντινή. Στην προημιτελική φάση ο αντίπαλος ήταν η Βελέζ. Οι δύο ομάδες έφεραν 1-1 (7’ Λόπες - 53’ Μπιέλερ) στο Μπουένος Αιρες, αλλά στον Ισημερινό οι γηπεδούχοι επιβλήθηκαν με 2-1 (68’ Βέρα, 75’ Εσπινόλα - 44’ Λόπες). Στον ημιτελικό γύρο το εμπόδιο ήταν η Ρίβερ Πλέιτ Μοντεβιδέο. Στην Ουρουγουάη οι οικοδεσπότες κέρδισαν με 2-1 (9’ Πόρτα, 60’ Κόρντομπα - 34’ Μέντες), ωστόσο στον επαναληπτικό το σύνολο του Χόρχε Φοσάτι ήταν καταιγιστικό, επικρατώντας με 7-0 (18’ πεν. και 83’ και 89’ Μπιέλερ, 28’ Εσπινόλα, 45’+2 Μπολάνιος, 57’ Μέντες, 77’ ντε λα Κρουζ).

Στους τελικούς, όπως και το 2008, αλλά για το Κόπα Λιμπερταδόρες (4-2, 3-1, 1-3 νίκη στα πέναλτι για το κλαμπ από τον Ισημερινό), περίμενε η Φλουμινένσε. Στον Ισημερινό η Λίγκα ντε Κίτο ήταν εντυπωσιακή και επικράτησε με 5-1 (21’ και 44’ και 60’ Μέντες, 78’ Σάλας, 87’ ντε λα Κρουζ - 1’ Μαρκίνιο). Ετσι, παρά την ήττα με 3-0 (14’ Ντιεγκίνιο, 44’ Φρεντ, 72’ Γκουμ) στον επαναληπτικό, που έγινε στο «Μαρακανά» του Ρίο ντε Τζανέιρο, κατέκτησε το τρόπαιο. Να σημειωθεί, ότι η «LDU» έχει κερδίσει και δύο φορές το Ρεκόπα Σουνταμερικάνα, το αντίστοιχο Σούπερ Καπ της Νοτίου Αμερικής.