Ουνιβερσιδάδ ντε Τσίλε, Universidad de Chile
Νέα
Copa Sudamericana

Κόπα Σουνταμερικάνα 2011

Το 2002 η ηγεσία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Νότιας Αμερικής (CONMEBOL) αποφάσισε να καταργήσει, τόσο το Copa Mercosur, όσο και το Copa Merconorte και στη θέση τους να δημιουργηθεί μια νέα διοργάνωση, το Κόπα Σουνταμερικάνα, στα πρότυπα του Κυπέλλου UEFA. Στη συνέχεια, ακολουθεί ένα αφιέρωμα στους νικητές της διοργάνωσης.

Κόπα Σουνταμερικάνα 2011

Το 2011 η Ουνιβερσιδάδ ντε Τσίλε κατέκτησε τον πρώτο και μέχρι στιγμής μοναδικό τίτλο της σε επίπεδο CONMEBOL, κερδίζοντας το Κόπα Σουνταμερικάνα. Η «U» εκείνης της χρονιάς ήταν ένα εντυπωσιακό σύνολο, που κέρδισε το τρόπαιο αήττητη, παίζοντας συναρπαστικό ποδόσφαιρο και δεχόμενη μόλις δύο γκολ. Ο παίκτης που ξεχώριζε ήταν ο διεθνής Χιλιανός επιθετικός Εντουάρντο Βάργκας, ο οποίος πέτυχε συνολικά 11 γκολ στη διοργάνωση του 2011. Παράλληλα, στην ομάδα έπαιζαν σπουδαία παίκτες, όπως ο τερματοφύλακας Τζόνι Ερέρα, οι αμυντικοί Οσβάλντο Γκονζάλες, Μάρκος Γκονζάλες και Χοσέ Ρόχας και οι μέσοι Τσάρλες Αρανγκίθ, Εουγκένιο Μένα και Μαρσέλο Ντίας. Προπονητής του συλλόγου ήταν ο Αργεντινός Χόρχε Σαμπάολι, ο οποίος στη διάρκεια της παρουσίας του εκεί κατέκτησε επίσης τρία πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο Χιλής. Η συγκεκριμένη περίοδος στην Ουνιβερσιδάδ ντε Τσίλε είναι και η πιο πετυχημένη στην καριέρα του πρώην ομοσπονδιακού προπονητή της Αργεντινής.

Η Ουνιβερσιδάδ ντε Τσίλε απέκλεισε τη Φένιξ στον πρώτο προκριματικό γύρο, επικρατώντας 1-0 (54’ Βάργκας) στη Χιλή και φέρνοντας 0-0 στο Μοντεβιδέο. Στην επόμενη φάση επέστρεψε στην Ουρουγουάη για να αντιμετωπίσει τη Νασιονάλ. Κέρδισε 1-0 (59’ Βάργκας) στο Σαντιάγκο και 0-2 (11’ Βάργκας, 12’ Ροντρίγκες) στο «Γκραν Πάρκε Σεντράλ». Στους «16» αντιμετώπισε τη Φλαμένγκο, επικρατώντας με 0-4 (13’ αυτ. Φελίπε, 41’ και 42’ Βάργκας, 71’ Λορεντσέτι) στη Βραζιλία και με 1-0 (22’ Ντίας) μπροστά στο κοινό της. Να σημειωθεί ότι η εμφάνισή της στο Ρίο ντε Τζανέιρο θεωρείται ως μια από τις κορυφαίες στην ιστορία των διασυλλογικών διοργανώσεων της CONMEBOL. Στον προημιτελικό γύρο έβγαλε νοκ - άουτ την Αρσενάλ Σαραντί με δύο νίκες, 1-2 (46’ Ομπόλο - 45’ Βάργκας, 81’ πεν. Κανάλες) εκτός έδρας και 3-0 (10’ Βάργκας, 45’+1 Κάστρο, 55’ Κανάλες) εντός. Για τους «4» επανήλθε στη Βραζιλία, βάζοντας τέλος στην πορεία της Βάσκο ντα Γκάμα. Απέσπασε 1-1 (32’ Μπερνάρντο - 78’ Ο. Γκονζάλες) στο «Σάο Ζανουάριο» και επιβλήθηκε 2-0 (30’ Κανάλες, 72’ Βάργκας) στο γήπεδό της.

Στους τελικούς την περίμενε η Λίγκα ντε Κίτο, νικήτρια του θεσμού το 2009. Στο πρώτο παιχνίδι που έγινε στον Ισημερινό, ένα γκολ του Εντουάρντο Βάργκας στο 44ο λεπτό έδωσε τη νίκη (0-1) και το προβάδισμα στους φιλοξενούμενους, ενόψει της ρεβάνς. Αυτή έγινε στο «Εστάντιο Νασιονάλ» του Σαντιάγκο, παρουσία 47.000 φιλάθλων και αποτέλεσε ακόμα ένα ρεσιτάλ ποδοσφαίρου από τους παίκτες της Ουνιβερσιδάδ ντε Τσίλε, που επικράτησαν με 3-0 και εξασφάλισαν το τρόπαιο. Τα γκολ της αναμέτρησης πέτυχαν ο Εντουάρντο Βάργκας, στο 3ο και στο 87ο λεπτό και ο Γκουστάβο Λορεντσέτι στο 79’.