Φλαμένγκο, Flamengo
Νέα
Βραζιλία

Μπραζιλεϊράο: Τα 20 κορυφαία ματς

Με αφορμή την έναρξη του Μπραζιλεϊράο 2020 το Globoesporte έκανε ένα αφιέρωμα στα 20 κορυφαία παιχνίδια στην ιστορία της διοργάνωσης. Το futbolatino.gr θα αναδείξει αυτές τις αναμετρήσεις, θέλοντας να φέρει τους αναγνώστες του πιο κοντά στο συναρπαστικό κόσμο του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου.

Νο1: Φλαμένγκο - Ατλ. Μινέιρο 3-2 (2ος τελικός 1980)

Το παιχνίδι - σήμα κατατεθέν - του στυλ ποδοσφαίρου και των συνθηκών που επικρατούσαν στα γήπεδα της Βραζιλίας ως και τα τέλη του προηγούμενου αιώνα. Δύο ομάδες - «παρέες», που έπαιζαν μπάλα «αλάνας» και με ηγέτες τον Ζίκο από την πλευρά της Φλαμένγκο και τον Ρεϊνάλντο από εκείνη της Ατλέτικο Μινέιρο. Το γήπεδό ήταν το θρυλικό «Μαρακανά» στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στο οποίο βρέθηκαν 154.355 φίλαθλοι, δεν είναι λάθος ο αριθμός, τόσοι ήταν, που αδημονούσαν για το πρώτο Μπραζιλεϊράο στην ιστορία της «Φλα». Στον πρώτο τελικό που είχε γίνει στο Μπέλο Οριζόντε, η «γκάλο» (Ατλ. Μινέιρο) επικράτησε 1-0 με γκολ του Ρεϊνάλντο, με συνέπεια οι Καριόκας (Φλαμένγκο) να χρειάζονται μόνο νίκη, προκειμένου να κατακτήσουν τον τίτλο.

Στη ρεβάνς το «Μαρακανά» θύμιζε το Κολοσσαίο της Αρχαίας Ρώμης, με τους οπαδούς της Φλαμένγκο να απαιτούν τη νίκη. Ο Νούνιες έδωσε το προβάδισμα στους γηπεδούχους στο 7ο λεπτό, αλλά ο Ρεϊνάλντο, με τραυματισμένο αστράγαλο θα ισοφαρίσει ένα λεπτό αργότερα. Στο 44’ ο Ζίκο θα βάλει εκ νέου μπροστά τη «Φλα», αλλά και πάλι ο Ρεϊνάλντο στο 66’ θα κρατήσει «όρθιους» τους «ατλετικάνος», κάνοντας το 2-2. Η «λύτρωση» για τους γηπεδούχους θα έρθει τελικά στο 82ο λεπτό, όταν θα σημειώσουν το 3ο τέρμα, με τον Νούνιες και με το τελικό 3-2 θα αναδειχθούν πρωταθλητές Βραζιλίας. Οι φιλοξενούμενοι θα τελειώσουν το ματς με 8 παίκτες (τρεις αποβολές, Τσικάο - Παλίνια - Ρεϊνάλντο) και πολλά παράπονα για τη διαιτησία.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΦΛΑΜΕΝΓΚΟ: Ραούλ - Τονίνιο, Μανγκίτο, Μαρίνιο, Ζούνιορ - Αντράντε, Καρπετζιάνι (Αντίλιο), Ζίκο - Τίτα, Νούνιες, Χούλιο Σέζαρ

ΑΤΛ. ΜΙΝΕΪΡΟ: Ζοάο Λεϊτέ - Ορλάντο (Σιλβέστρε), Οσμάρ, Λουϊσίνιο (Τζεράλντο), Ζόρζε Βαλένκα - Τσικάο, Τονίνιο Σερέζο, Παλίνια - Πεντρίνιο, Ρεϊνάλντο, Εντερ

  • Φλαμένγκο, Flamengo
    Φλαμένγκο, Flamengo
  • Φλαμένγκο, Flamengo
    Φλαμένγκο, Flamengo