Σάο Πάολο, São Paulo
Νέα
Βραζιλία

Μπραζιλεϊράο: Τα 20 κορυφαία ματς

Με αφορμή την έναρξη του Μπραζιλεϊράο 2020 το Globoesporte έκανε ένα αφιέρωμα στα 20 κορυφαία παιχνίδια στην ιστορία της διοργάνωσης. Το futbolatino.gr θα αναδείξει αυτές τις αναμετρήσεις, θέλοντας να φέρει τους αναγνώστες του πιο κοντά στο συναρπαστικό κόσμο του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου.

Νο2: Γκουαρανί - Σάο Πάολο 3-3, 3-4 πεν. (2ος τελικός 1986)

Γκουαρανί και Σάο Πάολο, αμφότερες ομάδες που είχαν την έδρα τους στην Πολιτεία του Σάο Πάολο, στόχευαν στο 2ο Μπραζιλεϊράο στην ιστορία τους, με την πρώτη να έχει αναδειχθεί πρωταθλήτρια Βραζιλίας το 1978 και τη δεύτερη το 1977. Παράλληλα, οι τελικοί του πρωταθλήματος του 1986 ήταν και η καλύτερη «βιτρίνα» για τη μάχη ανάμεσα σε δύο σπουδαίους σκόρερ, τον Εβαΐρ από την πλευρά της «μπούγκρε» (Γκουαρανί) και του Καρέκα από την αντίστοιχη της «τρικολόρ Παουλίστα». Μάλιστα, ο τελευταίος σύντομα θα αποχωρούσε από την πατρίδα του με προορισμό την Ιταλία και συγκεκριμένα τη Νάπολι του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Ο πρώτος τελικός στο «Μορουμπί», παρουσία, περίπου 82.000 φιλάθλων είχε ολοκληρωθεί με σκορ 1-1 (63’ Καρέκα - 60’ Εβαΐρ).

Στον επαναληπτικό το «Μπρίνκο ντε Ούρο» ήταν κατάμεστο με 38.000 κόσμο. Μόλις στο 2ο λεπτό η Γκουαρανί προηγήθηκε με αυτογκόλ του Νελσίνιο, αλλά στο 9’ η Σάο Πάολο ισοφάρισε με... αυτογκόλ του Ρικάρντο Ρότσα. Το 1-1 παρέμεινε έως το τέλος του 90λεπτου και οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση. Εκεί, ήταν σειρά των φιλοξενούμενων να πάρουν κεφάλι (1-2, Πίτα 91ο λεπτό), αλλά οι γηπεδούχοι αντέδρασαν και όχι μόνο ισοφάρισαν (97’ Μποϊαντέιρο), αλλά πέρασαν εκ νέου μπροστά (110’ Σοάο Πάολο). Ο Καρέκα όμως έκανε το 3-3 στο 119’ και τα δύο κλαμπ έλυσαν τις διαφορές τους στα πέναλτι. Εκεί, η Σάο Πάολο επιβλήθηκε με 3-4 και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Βραζιλίας.

Στους τελικούς του 1986 στο Μπραζιλεϊράο συμμετείχαν παίκτες, οι οποίοι στη συνέχεια έγιναν γνωστοί σε όλο τον κόσμο. Οπως ο αμυντικός Ρικάρντο Ρότσα, που φόρεσε τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης ή ο μέσος Τίτε, νυν ομοσπονδιακός τεχνικός της Βραζιλίας, επίσης ο τερματοφύλακας Γκίλμαρ, ο μέσος Πάουλο Σίλας με παρουσία στη Σαμπντόρια της σεζόν 1991-92 που έφτασε ως τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και ο επιθετικός Μίλερ, που αγωνίστηκε με επιτυχία στην Τορίνο την τριετία 1988-91. Προπονητής της Γκουαρανί ήταν ο Κάρλος Γκαϊνέτε και της Σάο Πάολο ο Πέπε, νικητής δύο Μουντιάλ (1958 και 1962) ως ποδοσφαιριστής.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΓΚΟΥΑΡΑΝΙ: Σέρτζιο Νέρι - Μάρκο Αντόνιο, Ρικάρντο Ρότσα, Βαλντίρ Καριόκα, Ζε Μάριο - Τοζίν, Τίτε (Βάγκνερ), Μποϊαντέιρο - Κατατάου (Τσικίνιο Καριόκα), Εβαΐρ, Ζοάο Πάουλο

ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ: Γκιλμάρ - Φονσέκα, Βάγκνερ Μπασίλιο, Ντάριο Περέιρα, Νελσίνιο - Μπερνάντο, Πάουλο Σίλας (Μανού), Πίτα - Μίλερ, Καρέκα, Σίντνεϊ (Ρόμουλο)

  • Σάο Πάολο, São Paulo
    Σάο Πάολο, São Paulo
  • Σάο Πάολο, São Paulo
    Σάο Πάολο, São Paulo