Ατλ. Μινέιρο, Atlético Mineiro
Νέα
Βραζιλία

Μπραζιλεϊράο: Τα 20 κορυφαία ματς

Με αφορμή την έναρξη του Μπραζιλεϊράο 2020 το Globoesporte έκανε ένα αφιέρωμα στα 20 κορυφαία παιχνίδια στην ιστορία της διοργάνωσης. Το futbolatino.gr θα αναδείξει αυτές τις αναμετρήσεις, θέλοντας να φέρει τους αναγνώστες του πιο κοντά στο συναρπαστικό κόσμο του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου.

Νο14: Κρουζέιρο - Ατλ. Μινέιρο 2-3 (ημιτελικός 1999)

Το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990 η Κρουζέιρο είχε ένα εξαιρετικό σύνολο, που είχε κατακτήσει το Κόπα Λιμπερταδόρες (1997), το Κύπελλο Βραζιλίας (1996) και τρία συνεχόμενα (1996, 1997, 1998) Πολιτειακά Πρωταθλήματα. Σε εκείνη την ομάδα, που διεκδικούσε το πρώτο της Μπραζιλεϊράο Α’ από το 1966, ξεχώριζαν ο κεντρικός αμυντικός Κρις (αργότερα αρχηγός της Λιόν), ο μέσος Βάλντο και ο επιθετικός Αλεξ Αλβες. Την ίδια στιγμή, η παραδοσιακή αντίπαλος της «ραπόζα» (Κρουζέιρο), η Ατλέτικο Μινέιρο προσπαθούσε να επιστρέψει σε ανταγωνιστικά επίπεδα, έχοντας κερδίσει το 1997 το Κόπα CONMEBOL. Οι «στυλοβάτες» της ομάδας ήταν οι σέντερ μπακ Γκέλσον Μπαρέσι και Κλαούντιο Κασάπα, ο μέσος Μπελέτι (έπαιξε σε Βιγιαρεάλ, Μπαρτσελόνα και Τσέλι) και ο επιθετικός Γκιγιέρμε. Στην κανονική περίοδο του Μπραζιλεϊράο Α’ 1999 η Κρουζέιρο είχε τερματίσει 2η, ενώ η Ατλέτικο Μινέιρο 7η. Ετσι, οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν στην προημιτελική φάση. Στο πρώτο παιχνίδι η «γκάλο» (Ατλ. Μινέιρο) επιβλήθηκε με 4-2 (12’ και 33’ Γκιγιέρμε, 61’ και 71’ Μαρκές - 21’ Μούλερ, 51’ Πάουλο Ισιντόρο).

Οι αντιπαλότητα μεταξύ των δύο ομάδων ήταν και παραμένει έντονη και κανείς στην Κρουζέιρο δεν ήθελε να αποκλειστεί από την Ατλέτικο Μινέιρο. Στη ρεβάνς, στο 34’ ο Πάουλο Ισιντόρο με δυνατό σουτ έξω από την περιοχή έδωσε το προβάδισμα στη «ραπόζα» (Κρουζέιρο), ωστόσο τρία λεπτά αργότερα ο Γκιγιέρμε με ωραία ατομική ενέργεια στο ύψος της μεγάλης περιοχής ισοφάρισε σε 1-1. Με το «καλημέρα» στο δεύτερο ημίχρονο, συγκεκριμένα στο 48ο λεπτό ο Μούλερ με πλασέ από το ύψος του πέναλτι έδωσε εκ νέου το προβάδισμα στην Κρουζέιρο. Σε εκείνο το σημείο όμως «βγήκε» στον αγωνιστικό χώρο ο μαχητικός χαρακτήρας και το επιθετικό στυλ ποδοσφαίρου που χαρακτήριζαν την «γκάλο» (Ατλ. Μινέιρο) από την αρχή της σεζόν το 1999. Ετσι, πέτυχε το 2-2 στο 74’ με πλασέ του Αντριάνο μέσα από τη μεγάλη περιοχή και έκανε την ανατροπή για το 2-3 στο 79’ με τον Γκιγιέρμε, που εκμεταλλεύτηκε λάθος έξοδο του αντίπαλου τερματοφύλακα και πλάσαρε σε κενή εστία. Το «αουτσάιντερ» είχε βγάλει νοκ - άουτ το «φαβορί». Η Ατλέτικο Μινέιρο απέκλεισε τη Βιτόρια Μπαΐα στους «4», αλλά ηττήθηκε στους τελικούς από την Κορίνθιανς.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΚΡΟΥΖΕΪΡΟ: Αντρέ, Γκουστάβο, Μαρσέλο Ντιζάν, Κρις, Αντρέ Λουΐς, Ντονιζέτε, Ρικαρντίνιο (Ντονιζέτε Αμορίμ), Βάλντο, Μούλερ, Πάουλο Ισιντόρο (Τζιοβάνι), Αλεξ Αλβες (Μαρσέλο Ράμος)

ΑΤΛ. ΜΙΝΕΪΡΟ: Βελόζο, Μπρούνο, Γκέλσον Μπαρέζι, Κλαούντιο Κασάπα, Ρονίλντο (Μαρσάο), Βαλντίρ Μπενεντίτο, Γκάλο, Μπελέτι (Αντριάνο), Ρόμπερτ (Λίνκολν), Μαρκές, Γκιγιέρμε