Βάσκο ντα Γκάμα, Vasco da Gama
Νέα
Βραζιλία

Μπραζιλεϊράο: Τα 20 κορυφαία ματς

Με αφορμή την έναρξη του Μπραζιλεϊράο 2020 το Globoesporte έκανε ένα αφιέρωμα στα 20 κορυφαία παιχνίδια στην ιστορία της διοργάνωσης. Το futbolatino.gr θα αναδείξει αυτές τις αναμετρήσεις, θέλοντας να φέρει τους αναγνώστες του πιο κοντά στο συναρπαστικό κόσμο του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου.

Νο15: Φλαμένγκο - Βάσκο ντα Γκάμα 1-4 (ημιτελικός 1999)

Στις 3 Δεκεμβρίου του 1997, σε ένα εκ των παραδοσιακών ντέρμπι του Ρίο ντε Τζανέιρο, η Βάσκο ντε Γκάμα αντιμετώπιζε τη Φλαμένγκο για την 5η αγωνιστική του Α’ ομίλου της ημιτελικής φάσης του Μπραζιλεϊράο Α’ 1997. Η «βασκάο» ήταν πρώτη στην κατάταξη με 10 βαθμούς, ενώ η «Φλα» δεύτερη με 7 πόντους. Στο γκρουπ συμμετείχαν επίσης οι Ζουβεντούδε και η Πορτουγκέσα. Ο νικητής του ομίλου θα διεκδικούσε τον τίτλο με τον αντίστοιχο του δεύτερου γκρουπ. Στην «κρουζμαλτίνο» (Βάσκο) εκείνης της χρονιάς ξεχώριζαν ο ταλαντούχος μέσος Ζουνίνιο Περναμπουκάνο, αργότερα ηγέτης της Λιόν των 7 σερί πρωταθλημάτων και ο επιθετικός Εντμούντο, σπουδαίος γκολτζής, που διακρίθηκε στην Ευρώπη με τη φανέλα της Φιορεντίνα. Από την άλλη πλευρά, η «μενγκάο» (Φλαμένγκο) στηριζόταν στον αμυντικό Ζουάν (μετέπειτα βασικό στέλεχος των Λεβερκούζεν και Ρόμα), τον μέσο Μάρκος Ασουνσάο (σημαντική καριέρα σε Ρόμα και Μπέτις) και τον επιθετικό Σάβιο (αγωνίστηκε και στη Ρεάλ Μαδρίτης στη διάρκεια της καριέρας του). Το κλάσικο διεξήχθη στο «Μαρακανά», παρουσία 76.000 φιλάθλων. Στον πρώτο γύρο οι δύο ομάδες είχαν φέρει ισοπαλία με σκορ 1-1.

Ολοι περίμεναν ένα αμφίρροπο ντέρμπι, αλλά ο Εντμούντο είχε διαφορετική άποψη. Στο 16ο λεπτό ο τότε διεθνής επιθετικός ξεκίνησε μια κούρσα έξω από τη μεγάλη περιοχή, μπήκε μέσα και αφού απέφυγε τον αντίπαλο τερματοφύλακα πλάσαρε για το 0-1. Η Βάσκο ντα Γκάμα έμεινε με 10 παίκτες στο 40’ εξαιτίας αποβολής του Νέλσον, ωστόσο αυτή η εξέλιξη δεν πτόησε τους συμπαίκτες του. Στο 54ο λεπτό ο Εντμούντο έγινε κάτοχος της μπάλας και αποφεύγοντας εκ νέου τον αντίπαλο γκολκίπερ, έκανε το 2-0. Η Φλαμένγκο μείωσε στο 84’ με τον Ζούνιορ Μπαϊάνο, αλλά πέντε λεπτά αγότερα ο «Ανιμάλ» (Εντμούντο), αφού «χόρεψε» τους αμυντικούς της «Φλα» σούταρε από πλάγια θέση και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το τρίτο προσωπικό του τέρμα και το 1-3. Η «βασκάο» ολοκλήρωσε το θρίαμβό της στις καθυστερήσεις, με τον Μαρικά να διαμορφώνει το τελικό 1-4! Η «κρουζμαλτίνο» (Βάσκο) προκρίθηκε έτσι στους τελικούς της διοργάνωσης, όπου κατέκτησε το πρωτάθλημα (τρίτο συνολικά και πρώτο από το 1989) εις βάρος της Παλμέιρας. Μάλιστα, ένα χρόνο αργότερα θα πανηγύριζε και το Κόπα Λιμπερταδόρες.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΦΛΑΜΕΝΓΚΟ: Κλέμερ, Λεάντρο Σίλβα, Ζούνιορ Μπαϊάνο, Ζουάν, Γκιλμπέρτο, Ατίρσον, Μπρούνο Κουαντρός (Ρενάτο Γκαούτσο), Λούσιο, Ιρανίλντο (Λε), Χαμίρ, Σάβιο

ΒΑΣΚΟ ΝΤΑ ΓΚΑΜΑ: Κάρλος Τζερμάνο, Φιλίπε Αλβίμ (Μαρικά), Σέζαρ Πράτες, Μάουρο Γκαλβάο, Αλεξ Πίνιο, Ζουνίνιο Περναμπουκάνο, Ραμόν, Νάσα, Νέλσον, Εβαΐρ (Φαμπρίσιο Καρβάλιο), Εντμούντο