Κόπα Λιμπερταδόρες

Αφιέρωμα στο Κόπα Λιμπερταδόρες: 1971

Πρωταθλήματα

Copa Libertadores

«Albos»

Το 1971 οι σύλλογοι της Βραζιλίας επανήλθαν στο Κόπα Λιμπερταδόρες, αφού η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας έβαλε τέλος στη διαμάχη της με τη CONMEBOL. Συμμετείχαν λοιπόν οι Εστουδιάντες (κάτοχος του τίτλου, που προκρίθηκε απευθείας στην ημιτελική φάση), Μπόκα Τζούνιορς και Ροσάριο Σεντράλ από την Αργεντινή, οι Τσάκο Πετρολέρο και Δε Στρόνγκεστ από τη Βολιβία, οι Φλουμινένσε και Παλμέιρας από τη Βραζιλία, οι Κόλο Κόλο και Ουνιόν Εσπανιόλα από τη Χιλή, οι Ντεπορτίβο Κάλι και Ζούνιορ από την Κολομβία, οι Μπαρτσελόνα Σπόρτινγκ Κλουμπ και Εμελέκ από τον Ισημερινό, οι Σέρο Πορτένιο και Γκουαρανί από την Παραγουάη, οι Σπόρτινγκ Κριστάλ και Ουνιβερσιτάριο από το Περού, οι Νασιονάλ και Πενιαρόλ από την Ουρουγουάη και οι Ντεπορτίβο Γκαλίθια και Ντεπορτίβο Ιτάλια από τη Βενεζουέλα.

Στην Α’ φάση οι ομάδες χωρίστηκαν σε 5 ομίλους και δεν έλειψαν οι εκπλήξεις. Συγκεκριμένα, στο 1ο γκρουπ η Ουνιβερσιτάριο τερμάτισε πρώτη και αήττητη απέναντι στις Ροσάριο Σεντράλ, Μπόκα Τζούνιορς και Σπόρτινγκ Κριστάλ, κερδίζοντας έτσι την πρόκριση στον επόμενο γύρο. Επίσης, στο 4ο η Ουνιόν Εσπανιόλα, απέκλεισε από τη συνέχεια της διοργάνωσης τις Σέρο Πορτένιο, Κόλο Κόλο και Γκουαρανί. Στη Β’ φάση τα έξι κλαμπ χωρίστηκαν σε 2 ομίλους. Στο πρώτο η Νασιονάλ σημείωσε 3 νίκες και 1 ισοπαλία κόντρα στην Παλμέιρας και την Ουνιβερσιτάριο, εξασφαλίζοντας την παρουσία της στους τελικούς της διοργάνωσης. Εκεί, θα έβρισκε απέναντι την Εστουδιάντες, που άφησε πίσω της στη βαθμολογία του δευτέρου ομίλου τις Μπαρτσελόνα Σπόρτινγκ Κλουμπ και Ουνιόν Εσπανιόλα.

Η Νασιονάλ είχε αναμετρηθεί με την Εστουδιάντες και στους τελικούς του Κόπα Λιμπερταδόρες το 1969 και είχε χάσει το τρόπαιο. Σε σχέση με εκείνη την ομάδα, είχε διατηρήσει τους περισσότερους από τους παίκτες, αλλά είχε προσθέσει στο ρόστερ τον εξαιρετικό γκολτζή Λουΐς Αρτίμε. Στον πρώτο τελικό το 1971 η «λεόν» (Εστουδιάντες) επικράτησε 1-0 με γκολ του Ντάνιελ Ρομέο στο 60’. Οι «άλμπος» (Νασιονάλ) κέρδισαν τη ρεβάνς με το ίδιο σκορ (28’ Χουάν Μάσνικ) και χρειάστηκε αγώνας μπαράζ, στον οποίο επιβλήθηκε με σκορ 2-0 (22’ Βίκτορ Εσπαράγκο, 65’ Λουΐς Αρτίμε) το κλαμπ από την Ουρουγουάη, που κέρδισε έτσι για πρώτη φορά στην ιστορία του το βαρύτιμο τρόπαιο.

Εκτός από το Κόπα Λιμπερταδόρες η Νασιονάλ κατέκτησε και το Διηπειρωτικό Κύπελλο. Συγκεκριμένα, αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό, αντί του Αγιαξ, αφού οι Ολλανδοί αρνήθηκαν να αγωνιστούν εξαιτίας των επεισοδίων που είχαν «αμαυρώσει» τις προηγούμενες διοργανώσεις. Οι Ουρουγουανοί απέσπασαν 1-1 στον Πειραιά και νίκησαν με 2-1 στο Μοντεβιδέο. Εξάλλου, πρώτοι σκόρερς στο Κόπα Λιμπερταδόρες 1971 με 10 γκολ έκαστος αναδείχθηκαν ο Λουΐς Αρτίμε της Νασιονάλ και ο Ραούλ Καστρονόβο της Πενιαρόλ. Ο πρώτος υπήρξε σπουδαίος γκολτζής και κέρδισε τίτλους σε Αργεντινή, Ουρουγουάη και Βραζιλία. Ο δεύτερος αγωνίστηκε για πολλά χρόνια στην Ευρώπη με τις Νανσί, Μάλαγα, Ερκουλες, Σαλαμάνγκα και Αλτζεσίρας.