Κόπα Λιμπερταδόρες

Αφιέρωμα στο Κόπα Λιμπερταδόρες: 1979

Πρωταθλήματα

Copa Libertadores

«Paraguay»

Παραδοσιακά οι χώρες που πρωταγωνιστούν στη Νότια Αμερική, σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο, είναι οι Αργεντινή, Βραζιλία και Ουρουγουάη. Το 1979 όμως τα φώτα της δημοσιότητας θα τραβήξει η Παραγουάη, νικήτρια του Κόπα Αμέρικα και πατρίδα της ομάδας που θα κερδίσει το Κόπα Λιμπερταδόρες! Εκείνη τη χρονιά συμμετείχαν στη διοργάνωση οι Μπόκα Τζούνιορς (κάτοχος του τίτλου), Κίλμες και Ιντεπεντιέντε από την Αργεντινή, οι Μπολιβάρ και Χόρχε Βίλστερμαν από τη Βολιβία, οι Γκουαρανί και Παλμέιρας από τη Βραζιλία, οι Παλεστίνο και Ο’Χίγκινς από τη Χιλή, οι Μιγιονάριος και Ντεπορτίβο Κάλι από την Κολομβία, οι Ελ Νασιονάλ και Τέκνικο Ουνιβερσιτάριο από τον Ισημερινό, οι Ολίμπια και Σολ ντε Αμέρικα από την Παραγουάη, οι Αλιάνσα Λίμα και Ουνιβερσιτάριο από το Περού, οι Πενιαρόλ και Νασιονάλ από την Ουρουγουάη και οι Πορτουγκέσα και Ντεπορτίβο Γκαλίθια από τη Βενεζουέλα.

Στην Α’ φάση οι ομάδες χωρίστηκαν σε 5 ομίλους, με τις Ιντεπεντιέντε, Ολίμπια, Γκουαρανί, Παλεστίνο και Πενιαρόλ να προκρίνονται ως πρώτες στη βαθμολογία. Στη Β’ φάση έκανε την είσοδό της στη διοργάνωση και η κάτοχος του τροπαίου Μπόκα Τζούνιορς. Ο σύλλογος από την Αργεντινή κέρδισε το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον τίτλο του για 2η συνεχόμενη χρόνια, αφού πήρε την 1η θέση στον Α’ όμιλο, μπροστά από τις Ιντεπεντιέντε και Πενιαρόλ. Απέναντί του στους τελικούς του Κόπα Λιμπερταδόρες 1979 θα βρισκόταν η Ολίμπια Ασουνθιόν, που σημείωσε 3 νίκες και 1 ισοπαλία σε 4 ματς του Β’ ομίλου απέναντι στις Γκουαρανί και Παλεστίνο. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ένα κλαμπ από την Παραγουάη διεκδικούσε τον ποδοσφαιρικό «θρόνο» της Νότιας Αμερικής.

Η Μπόκα Τζούνιορς είχε διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα και την εμπειρία των προηγούμενων ετών και ήθελε να κατακτήσει εκ νέου το τρόπαιο. Ωστόσο, η Ολίμπια ήταν ένα σκληρό και αθλητικό σύνολο, με 9 διεθνείς Παραγουανούς παίκτες, που δυσκόλευε όλους τους αντιπάλους. Στον πρώτο τελικό η Ολίμπια επικράτησε 2-0 (3’ Οσβάλντο Ακίνο, 27’ Μιγκέλ Ανχελ Πιάσα), ενώ στη ρεβάνς κράτησε στο 0-0 την Μπόκα Τζούνιορς στο Μπουένος Αιρες και κατέκτησε το Κόπα Λιμπερταδόρες 1979. Ακολούθησε και το Διηπειρωτικό Κύπελλο εις βάρος της Μάλμε.

Να σημειωθεί, ότι τερματοφύλακας της Ολίμπια ήταν ο Εβερ Ούγκο Αλμέιντα, ρέκορντμαν συμμετοχών (581) και τίτλων (18) στην ιστορία του συλλόγου. Επίσης, είναι ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες παρουσίες (113) στην ιστορία του Κόπα Λιμπερταδόρες, ενώ πέτυχε και γκολ, το 1984 εις βάρος της Εστουδιάντες ντε Λα Πλάτα. Εξάλλου, πρώτοι σκόρερς στο Κόπα Λιμπερταδόρες 1979 με 6 γκολ έκαστος αναδείχθηκαν ο Μιλιτάο της Γκουαρανί και ο Χουάν Χοσέ Ορέ της Ουνιβερσιτάριο.