Κόπα Λιμπερταδόρες

Αφιέρωμα στο Κόπα Λιμπερταδόρες: 1980

Πρωταθλήματα

Copa Libertadores

«Juan Martín Mugica»

Το 1980 το Κόπα Λιμπερταδόρες έχει... ονοματεπώνυμο, Χουάν Μαρτίν Μουτζίκα. Εκείνη τη χρονιά συμμετείχαν στη διοργάνωση οι Ρίβερ Πλέιτ και Βελέζ από την Αργεντινή, οι Οριέντε Πετρολέρο και Δε Στρόνγκεστ από τη Βολιβία, οι Ιντερνασιονάλ και Βάσκο ντα Γκάμα από τη Βραζιλία, οι Κόλο Κόλο και Ο’Χίγκινς από τη Χιλή, οι Αμέρικα ντε Κάλι και Σάντα Φε από την Κολομβία, οι Εμελέκ και Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα από τον Ισημερινό, οι Ολίμπια (κάτοχος του τίτλου), Σολ ντε Αμέρικα και Σέρο Πορτένιο από την Παραγουάη, οι Σπόρτινγκ Κριστάλ και Ατλέτικο Τσαλάκο από το Περού, οι Ντεφενσόρ Σπόρτινγκ και Νασιονάλ από την Ουρουγουάη και οι Ντεπορτίβο Τάτσιρα και Ντεπορτίβο Γκαλίθια από τη Βενεζουέλα.

Στην Α’ φάση οι ομάδες χωρίστηκαν σε 5 ομίλους με τις Βελέζ, Νασιονάλ, Ιντερνασιονάλ, Αμέρικα ντε Κάλι και Ο’Χίγκινς να προκρίνονται ως πρώτες στη βαθμολογία. Στη Β’ φάση έκανε την είσοδό της στη διοργάνωση και η κάτοχος του τίτλου Ολίμπια. Οι Παραγουανοί τοποθετήθηκαν στον 2ο όμιλο, όπου αποκλείστηκαν από τη Νασιονάλ, που τερμάτισε στην κορυφή της κατάταξης. Αντίπαλος των Ουρουγουανών στους τελικούς του Κόπα Λιμπερταδόρες 1980 θα ήταν η Ιντερνασιονάλ του Πόρτο Αλέγκρε, που ήρθε πρώτη στον 1ο όμιλο, σημειώνοντας 2 νίκες και ισάριθμες ισοπαλίες απέναντι στις Αμέρικα ντε Κάλι και Βελέζ.

Η Νασιονάλ ήταν δημιούργημα του Χουάν Μαρτίν Μουτζίκα. Ο Ουρουγουανός τεχνικός είχε κερδίσει το Κόπα Λιμπερταδόρες ως παίκτης του συλλόγου το 1971 και στην ομάδα του 1980 είχε υπό τις οδηγίες τους, ορισμένους πρώην συμπαίκτες του. Παράλληλα, είχε φτιάξει ένα σύνολο, με αιχμή του δόρατος δύο γκολτζήδες, τον Βαλντεμάρ Βικτορίνο και τον Χούλιο Σέζαρ Μοράλες. Την ίδια στιγμή, η Ιντερνασιονάλ ήταν η ομάδα του Φαλκάο, σπουδαίου ποδοσφαιριστή, που αργότερα αγωνίστηκε και στην Ευρώπη με τη φανέλα της Ρόμα. Ο πρώτος τελικός στη Βραζιλία ολοκληρώθηκε χωρίς γκολ (0-0), αντίθετα στο Μοντεβιδέο η Νασιονάλ επικράτησε 1-0 (34’ Βαλντεμάρ Βικτορίνο) και κατέκτησε το τρόπαιο για 2η φορά στην ιστορία της.

Στην τροπαιοθήκη της πρόσθεσε και το Διηπειρωτικό Κύπελλο, που κέρδισε απέναντι στη Νότιγχαμ Φόρεστ του Μπράιαν Κλαφ, κερδίζοντας με 1-0 (10’ Βαλντεμάρ Βικτορίνο) τον τελικό που έγινε στην Ιαπωνία. Εξάλλου, πρώτος σκόρερ του Κόπα Λιμπερταδόρες 1980 με 6 γκολ αναδείχθηκε ο Βαλντεμάρ Βικτορίνο. Ο Ουρουγουανός φορ αγωνίστηκε σε πολλές χώρες της Νότιας Αμερικής, ενώ έπαιξε και στην Ιταλία με την Κάλιαρι τη σεζόν 1982-83. Με την Εθνική Ουρουγουάης πέτυχε 27 γκολ σε 39 εμφανίσεις.