Κόπα Λιμπερταδόρες

Αφιέρωμα στο Κόπα Λιμπερταδόρες: 2004

Πρωταθλήματα

Copa Libertadores

«El Blanco Blanco»

Η 45η διοργάνωση του Κόπα Λιμπερταδόρες θα αναδείξει ως νικήτρια μια ομάδα, που μέχρι τότε ήταν άγνωστη στους περισσότερους φιλάθλους της Νότιας Αμερικής. Ο λόγος για την Ονσε Κάλντας Κολομβίας. Εκείνη τη χρονιά συμμετείχαν συνολικά 36 ομάδες, 5 από τη Βραζιλία, 5 από την Αργεντινή, 3 από τις Βολιβία, Χιλή, Κολομβία, Ισημερινό, Παραγουάη, Περού, Ουρουγουάη και Βενεζουέλα και 2 από το Μεξικό. Η διοργάνωση ξεκίνησε στις 3 Φεβρουαρίου και ολοκληρώθηκε την 1η Ιουλίου.

Η Ονσε Κάλντας ξεκίνησε με νίκη τις υποχρεώσεις της στη φάση των ομίλων. Συγκεκριμένα, επικράτησε 3-0 (15’ πεν. και 63 πεν. Βαλεντιέρα, 88’ Ντίας) της Φένιξ, ενώ ακολούθησε το «διπλό» στη Βενεζουέλα με 1-2 (45’ Κάσερες - 3’ Φάμπρο, 89’ Γκαλβάν) εις βάρος της Μαρακαΐμπο. Στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής έχασε με 2-0 (34’ Βαλντεμαρίν, 78’ Ζαράτε) στην Αργεντινή από τη Βελέζ, αλλά πήρε τη ρεβάνς στην έδρα της, κερδίζοντας με το ίδιο σκορ (38’ και 55’ Γκαλβάν) τους Αργεντινούς. Στη συνέχεια, πήρε ακόμη ένα τρίποντο, με 2-1 (34’ Σότο, 79’ Βαλεντιέρα - 32’ Μαρτίνες), κόντρα στη Μαρακαΐμπο και έκανε φινάλε, φέρνοντας 2-2 (44’ Γκουέρα, 58’ Καρίνι - 69’ και 77’ Φάμπρο) στην Ουρουγουάη, απέναντι στη Φένιξ. Ετσι, τερμάτισε 1η στο 2ο γκρουπ με απολογισμό 4 νίκες, 1 ισοπαλία, 1 ήττα και συντελεστή τερμάτων 11-6 υπέρ.

Στο 2ο γύρο η Ονσε Κάλντας έφερε δύο ισοπαλίες (0-0, 1-1 / 83’ Αγκουντέλο - 50’ Γκαβίκα) απέναντι στην Μπαρτσελόνα Σπόρτινγκ Κλουμπ, αλλά εξασφάλισε την πρόκριση στη διαδικασία των πέναλτι (4-2 πεν.). Στους «8» αναμετρήθηκε με τη Σάντος, φιναλίστ το 2003 στους τελικούς της διοργάνωσης. Οι Κολομβιανοί απέσπασαν 1-1 (83’ Μπασίλιο - 87’ Βαλεντιέρα) εκτός έδρας και επιβλήθηκαν 1-0 (71’ Βαλεντιέρα) στο γήπεδό τους. Στην ημιτελική φάση, η «El Blanco Blanco» επέστρεψε στη Βραζιλία, αντιμετωπίζοντας τη Σάο Πάολο. Το πρώτο ματς ολοκληρώθηκε χωρίς γκολ (0-0), αλλά στον επαναληπτικό ο σύλλογος από το Μανιζάλες νίκησε 2-1 (27’ Αλκαζάρ, 90’ Αγκουντέλο - 32’ Ντανίλο) τους Παουλίστας και τους απέκλεισε!

Στους τελικούς περίμενε την Ονσε Κάλντας η κάτοχος του τροπαίου Μπόκα Τζούνιορς. Οι Αργεντινοί είχαν διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό την ομάδα της προηγούμενης χρονιάς και επιθυμούσαν ακόμα έναν τίτλο. Την ίδια στιγμή, οι Κολομβιανοί βασίζονταν σε ένα καλά οργανωμένο και αθλητικό σύνολο, που είχε ως σημεία αναφοράς, τον τερματοφύλακα Χουάν Χενάο και τους μέσους Τζον Βιαφάρα, Ελκιν Σότο και Αμούλφο Βαλεντιέρα. Ο πρώτος τελικός στην Αργεντινή έληξε 0-0 και ο δεύτερος στην Κολομβία με σκορ 1-1 (7’ Βιαφάρα - 52’ Μπουρντίσο). Το τρόπαιο κρίθηκε στα πέναλτι, όπου επικράτησαν με 2-0 οι γηπεδούχοι και πανηγύρισαν τον πρώτο τίτλο τους στο Κόπα Λιμπερταδόρες και 2ο για την Κολομβία, έπειτα από την επικράτηση της Ατλέτικο Νασιονάλ το 1989.

Η Ονσε Κάλντας διεκδίκησε και το Διηπειρωτικό Κύπελλο, όπου ηττήθηκε στα πέναλτι (8-7, 0-0 κ. αγ.) από την Πόρτο. Εξάλλου, πρώτος σκόρερ με 7 γκολ στο Κόπα Λιμπερταδόρες 2004 αναδείχθηκε ο Λουΐς Φαμπιάνο της Σάο Πάολο. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός «έκανε όνομα» με τη φανέλα των Παουλίστας, ενώ αγωνίστηκε και στην Ευρώπη (Ρεν, Πόρτο, Σεβίλλη). Στη διάρκεια της καριέρας του κατέκτησε, μεταξύ άλλων, δύο φορές το Κύπελλο UEFA, το Κόπα Αμέρικα και το Κύπελλο Συνομοσπονδιών της FIFA.