Κόπα Λιμπερταδόρες

Αφιέρωμα στο Κόπα Λιμπερταδόρες: 2014

Πρωταθλήματα

Copa Libertadores

«El Ciclón»

Μετά από 4 χρόνια το τρόπαιο του Κόπα Λιμπερταδόρες επιστρέφει στην Αργεντινή. Μάλιστα, θα το κατακτήσει για πρώτη φορά στην ιστορία της η Σαν Λορένσο, ένας ιστορικός σύλλογος της χώρας, με πολύ και παθιασμένο κόσμο, που περίμενε πολλά χρόνια αυτό το γεγονός.

Η Σαν Λορένσο ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στη φάση των ομίλων με ήττα 2-0 (30’ Φερέιρα, 52’ Βάλισον) στη Βραζιλία από την Μποταφόγκο. Ακολούθησε η νίκη με 1-0 (56’ Κορέα) εις βάρος της Ιντεπεντιέντε ντελ Βάλε και η ισοπαλία με σκορ 1-1 (21’ Μάτος - 83’ Κανάλες) απέναντι στην Ουνιόν Εσπανιόλα. Ο δεύτερος γύρος ξεκίνησε με ήττα για την «El Ciclón», συγκεκριμένα έχασε 1-0 (67’ Κανάλες) από την Ουνιόν Εσπανιόλα στη Χιλή, ενώ την επόμενη αγωνιστική απέσπασε ισοπαλία 1-1 (90’ πεν. Σομόζα - 58’ Μπλάντι) στον Ισημερινό από την Ιντεπεντιέντε ντελ Βάλε. Ο σύλλογος από την Αργεντινή έκανε φινάλε, επικρατώντας 3-0 (29’ Βιγιάλμπα, 54’ και 89’ Πιάτι) της Μποταφόγκο. Ετσι, πήρε τη 2η θέση στον 2ο όμιλο με απολογισμό 8 βαθμούς (2 νίκες, 2 ισοπαλίες, 2 ήττες) και συντελεστή τερμάτων 6-5 υπέρ.

Στο 2ο γύρο η Σαν Λορένσο αναμετρήθηκε με την Γκρέμιο. Κέρδισε 1-0 (51’ Κορέα) στο Μπουένος Αιρες, αλλά έχασε με το ίδιο σκορ (83’ Ντουντού) στο Πόρτο Αλέγκρε. Η πρόκριση κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι, όπου οι «Γκαούτσος ντε Μποέδο» (Σαν Λορένσο) επικράτησαν με 2-4. Ομάδα από τη Βραζιλία ήταν και ο αντίπαλος στην προημιτελική φάση, συγκεκριμένα η Κρουζέιρο. Στο πρώτο ματς που έγινε στην Αργεντινή οι γηπεδούχοι κέρδισαν 1-0 (64’ Τζεντιλέτι), ενώ στη ρεβάνς οι δύο σύλλογοι έφεραν 1-1 (70’ Μπρούνο Ροντρίγκο - 9’ Πιάτι). Στους «4» το εμπόδιο που κλήθηκε να ξεπεράσει η «El Ciclón» ήταν η Μπολιβάρ. Στο Μπουένος Αιρες οι οικοδεσπότες επιβλήθηκαν 5-0 (5’ Μάτος, 27’ και 87’ Μας, 69’ Μερσιέρ, 73’ Μπουφαρίνι), ενώ στη Βολιβία το ματς έληξε 1-0 (90’+2 Γετσερότε) υπέρ των γηπεδούχων.

Η Σαν Λορένσο του 2014 είχε το «τιμόνι» τον έμπειρο Εντγκάρντο Μπάουζα, αλλά και ποιοτικούς παίκτες, όπως ο αμυντικός Εμανουέλ Μας, οι μέσοι Νέστορ Ορτιγκόθα και Λεάντρο Ρομανιόλι και ο επιθετικός Μάουρο Μάτος. Η έτερη φιναλίστ ήταν η Νασιονάλ Ασουνθιόν, στην πρώτη της παρουσία σε τελικούς Κόπα Λιμπερταδόρες. Ηταν ένα εργατικό, αθλητικό και οργανωμένο σύνολο, όπου τη διαφορά έκαναν ο μέσος Σίλβιο Τοράλες και το επιθετικό δίδυμο των Χούλιαν Μπενίτες και Φρέντι Μπαρέιρο. Στην Παραγουάη οι δύο ομάδες έμειναν στο 1-1 (90’ Σάντα Κρουζ - 64’ Μάτος), αλλά στον επαναληπτικό στο Μπουένος Αιρες ο σύλλογος από την Αργεντινή επικράτησε 1-0 (35’ Ορτιγκόθα) και κατέκτησε το Κόπα Λιμπερταδόρες για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Η Σαν Λορένσο συμμετείχε και στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων το 2014, όπου ηττήθηκε στον τελικό της διοργάνωσης με 2-0 από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Εξάλλου, πρώτοι σκόρερς με 5 γκολ έκαστος στο Κόπα Λιμπερταδόρες 2014 αναδείχθηκαν ο Χούλιο ντος Σάντος της Σέρο Πορτένιο και ο Νίκολας Ολιβέιρα της Ντεφενσόρ Σπόρτινγκ. Ο πρώτος είχε ένα αποτυχημένο πέρασμα από την Ευρώπη, όπου δεν «έπιασε» σε Μπάγερν Μονάχου, Βόλφσμπουργκ και Αλμερία. Αντίθετα, ο δεύτερος είχε σημαντική παρουσία στη Σεβίλλη, ενώ ήταν μέλος της Εθνικής Ουρουγουάης στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 στην Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα.