Μποταφόγκο, Botafogo
Νέα
Copa Sudamericana

Copa CONMEBOL 1993

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η ηγεσία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Νότιας Αμερικής (CONMEBOL) διαπίστωσε ότι το Κόπα Λιμπερταδόρες δεν έφτανε για να ικανοποιήσει τις αγωνιστικές και οικονομικές ανάγκες των ομάδων της ηπείρου. Ετσι, αποφάσισε τη δημιουργία μιας δεύτερης διοργάνωσης στα πρότυπα του Κυπέλλου UEFA, που ονομάστηκε Copa CONMEBOL και στο οποίο συμμετείχαν σύλλογοι που δεν είχαν κερδίσει το δικαίωμα να αγωνιστούν στο Κόπα Λιμπερταδόρες. Στη συνέχεια προέκυψαν ακόμη δύο διοργανώσεις (Copa Mercosur, Copa Merconorte), με όλες να ολοκληρώνονται στις αρχές του 2000, όταν πήρε τη θέση τους το Κόπα Σουνταμερικάνα. Στη συνέχεια, ακολουθεί ένα αφιέρωμα σε αυτές τις διοργανώσεις.

Copa CONMEBOL 1993

Συμμετείχαν συνολικά 16 ομάδες, οι Μποταφόγκο, Φλουμινένσε, Ατλέτικο Μινέιρο, Μπραγκαντίνο και Βάσκο ντα Γκάμα από τη Βραζιλία, οι Σαν Λορένσο, Ουρακάν και Ντεπορτίβο Εσπανιόλ από την Αργεντινή, η Κόλο Κόλο από τη Χιλή, οι Πενιαρόλ και Ντανούμπιο από την Ουρουγουάη, η Εμελέκ από τον Ισημερινό, η Σπορτίβο Λουκένιο από την Παραγουάη, η Ντεπορτίβο Σιπέσα από το Περού και οι Καράκας και Ουνιόν Ατλέτικο Τατσίρα από τη Βενεζουέλα. Δεν πήραν μέρος κλαμπ από την Κολομβία και τη Βολιβία. Το τρόπαιο κατέληξε στην Μποταφόγκο.

Στον πρώτο γύρο η Μποταφόγκο απέκλεισε με δύο νίκες την Μπραγκαντίνο. Συγκεκριμένα, επικράτησε με 3-1 (Σινβάλ 2, Μαρσέλο Καριόκα - Νέι) στο Ρίο ντε Τζανέιρο και με 2-3 (Αλμπέρτο Φέλιξ, Λούντο - Σινβάλ 2, Αντρέ Ντουάρτε) στο Σάο Πάολο. Στον επόμενο γύρο, ο βραζιλιάνικος σύλλογος έκανε δύο νίκες και απέναντι στην Καράκας. Επιβλήθηκε 0-1 (64’ Σινβάλ) στη Βενεζουέλα και κέρδισε με 3-0 (9’ και 24’ Ροτζερίνιο, 34’ Αλέσιο) στον επαναληπτικό. Στην ημιτελική φάση η «φογκάο» αντιμετώπισε την κάτοχο του τίτλου Ατλέτικο Μινέιρο. Ηττήθηκε με 3-1 (15’ Βαλντίρ Μπενεντίτο, 52’ Ταβάρες, 72’ Ρεϊνάλντο - 42’ Σινβάλ) στο Μπέλο Οριζόντε, αλλά νίκησε 3-0 (42’ Σινβάλ, 64’ Ροτζέριο Πινέιρο, 80’ Ελιέλ) στη ρεβάνς και εξασφάλισε την παρουσία της στους τελικούς της διοργάνωσης.

Η Μποταφόγκο του 1993 ήταν ένα σύνολο από νεαρούς, αλλά διψασμένους για διάκριση παίκτες. Ξεχώριζαν ο αμυντικός Ροτζέριο Πινέιρο, ο αμυντικός χαφ Τσίνα και ο επιθετικός Σινβάλ. Απέναντι στους βραζιλιάνους βρέθηκε η Πενιαρόλ του σπουδαίου μέσου Πάμπλο Μπενγκοετσέα και του εξαιρετικού φορ Μαρσέλο Οτέρο. Οι δύο ομάδες έφεραν 1-1 (36’ Οτέρο - 4’ Περιβάλντο) στον πρώτο τελικό που έγινε στην Ουρουγουάη. Στη ρεβάνς της Βραζιλίας, το ματς έληξε 2-2 (52’ Ελιέλ, 67’ Σινβάλ - 35’ Περντόμο, 90’ Οτέρο) και το τρόπαιο κρίθηκε στα πέναλτι, όπου οι Καριόκας επικράτησαν με 3-2. Για τη «φογκάο» το Copa CONMEBOL 1993 αποτελεί τον πρώτο και μέχρι στιγμής μοναδικό τίτλο σε διεθνές επίπεδο.