Σάο Πάολο, São Paulo
Νέα
Copa Sudamericana

Copa CONMEBOL 1994

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η ηγεσία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Νότιας Αμερικής (CONMEBOL) διαπίστωσε ότι το Κόπα Λιμπερταδόρες δεν έφτανε για να ικανοποιήσει τις αγωνιστικές και οικονομικές ανάγκες των ομάδων της ηπείρου. Ετσι, αποφάσισε τη δημιουργία μιας δεύτερης διοργάνωσης στα πρότυπα του Κυπέλλου UEFA, που ονομάστηκε Copa CONMEBOL και στο οποίο συμμετείχαν σύλλογοι που δεν είχαν κερδίσει το δικαίωμα να αγωνιστούν στο Κόπα Λιμπερταδόρες. Στη συνέχεια προέκυψαν ακόμη δύο διοργανώσεις (Copa Mercosur, Copa Merconorte), με όλες να ολοκληρώνονται στις αρχές του 2000, όταν πήρε τη θέση τους το Κόπα Σουνταμερικάνα. Στη συνέχεια, ακολουθεί ένα αφιέρωμα σε αυτές τις διοργανώσεις.

Copa CONMEBOL 1994

Συμμετείχαν συνολικά 16 ομάδες, οι Σαν Λορένσο, Ουρακάν και Λανούς από την Αργεντινή, η Οριέντε Πετρολέρο από τη Βολιβία, οι Μποταφόγκο, Βιτόρια, Κορίνθιανς, Σάο Πάολο και Γκρέμιο από τη Βραζιλία, η Ουνιβερσιδάδ ντε Τσίλε από τη Χιλή, η Ελ Νασιονάλ από τον Ισημερινό, η Σέρο Πορτένιο από την Παραγουάη, η Σπόρτινγκ Κριστάλ από το Περού, οι Πενιαρόλ και Ντανούμπιο από την Ουρουγουάη και η Μινερβέν από τη Βενεζουέλα. Η Κολομβία δεν είχε εκπρόσωπο. Το τρόπαιο κατέκτησε η Σάο Πάολο.

Στον πρώτο γύρο η Σάο Πάολο αντιμετώπισε την Γκρέμιο, με τις δύο ομάδες να μένουν στο 0-0, τόσο στο Πόρτο Αλέγκρε, όσο και στο «Μορουμπί». Ετσι, η πρόκριση κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι, όπου οι Παουλίστας επικράτησαν με 6-5. Στους «8» ο βραζιλιάνικος σύλλογος αναμετρήθηκε με την Σπόρτινγκ Κριστάλ. Κέρδισε με σκορ 3-1 (64’ Ζουνίνιο Παουλίστα, 69’ Κάιο, 74’ Ντενίλσον - 37’ Παλάσιος) στην έδρα του και απέσπασε 0-0 στο Περού, εξασφαλίζοντας το «εισιτήριο» για την ημιτελική φάση. Εκεί, τον περίμενε η Κορίνθιανς, με τις δύο ομάδες του Σάο Πάολο να παίζουν δύο συγκλονιστικά ντέρμπι. Στο πρώτο, επικράτησε με 3-4 (5’ Κασαγκράντε, 51’ Μπράνκο, 84’ Μάρκες - 11’ και 32’ και 58’ Ζουνίνιο Παουλίστα, 35’ Κατέ) η «τρικολόρ Παουλίστα» (Σάο Πάολο) και στο δεύτερο με 2-3 (15’ Κάιο, 57’ Ζουνίνιο Παουλίστα - 41’ Ντανιέλ, 65’ Τουπαζίνιο, 79’ Βιόλα) η «τιμάο» (Κορίνθιανς). Οι δύο σύλλογοι έλυσαν τελικά τις διαφορές τους από την άσπρη βούλα, όπου η Σάο Πάολο νίκησε με 5-4.

Η Σάο Πάολο βρέθηκε για τρίτη χρονιά σε τελικούς διοργάνωσης της CONMEBOL, αφού είχαν προηγηθεί οι νίκες στο Κόπα Λιμπερταδόρες το 1992 και το 1993 και η ήττα στη διοργάνωση του 1994 (Φεβρουάριος - Αύγουστος, τα ματς στο Copa CONMEBOL έγιναν το Νοέμβριο). Στην ομάδα ξεχώριζαν ο τερματοφύλακας Ροζέριο Σένι, ο αμυντικός Μαρσέλο Μπορτόν, ο μέσος Ντενίλσον και οι φορ Ζουνίνιο Παουλίστα και Κατέ. Η έτερη φιναλίστ ήταν η Πενιαρόλ, όπως και το 1993, των Πάμπλο Μπενγκοετσέα (μέσος), Κάρλος Αγκιλέρα (φορ) και Ντάριο Σίλβα (φορ). Η Σάο Πάολο κέρδισε με 6-1 (41’ και 75’ Κάιο, 57’ και 83’ και 89’΄Κατέ, 71’ Τονίνιο - 4’ Αγκιλέρα) στον πρώτο τελικό και έχασε με 3-0 (57’ Ντόρτα, 72’ Σίλβα, 74’ Αλμπά) στο Μοντεβιδέο, εξασφαλίζοντας το τρόπαιο για πρώτη φορά στην ιστορία της.