Ροσάριο Σεντράλ, Rosario Central
Νέα
Copa Sudamericana

Copa CONMEBOL 1995

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η ηγεσία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Νότιας Αμερικής (CONMEBOL) διαπίστωσε ότι το Κόπα Λιμπερταδόρες δεν έφτανε για να ικανοποιήσει τις αγωνιστικές και οικονομικές ανάγκες των ομάδων της ηπείρου. Ετσι, αποφάσισε τη δημιουργία μιας δεύτερης διοργάνωσης στα πρότυπα του Κυπέλλου UEFA, που ονομάστηκε Copa CONMEBOL και στο οποίο συμμετείχαν σύλλογοι που δεν είχαν κερδίσει το δικαίωμα να αγωνιστούν στο Κόπα Λιμπερταδόρες. Στη συνέχεια προέκυψαν ακόμη δύο διοργανώσεις (Copa Mercosur, Copa Merconorte), με όλες να ολοκληρώνονται στις αρχές του 2000, όταν πήρε τη θέση τους το Κόπα Σουνταμερικάνα. Στη συνέχεια, ακολουθεί ένα αφιέρωμα σε αυτές τις διοργανώσεις.

Copa CONMEBOL 1995

Συμμετείχαν συνολικά 16 ομάδες, οι Ροσάριο Σεντράλ και Χιμνάσια Λα Πλάτα από την Αργεντινή, οι Σουντ Αμέρικα και Ντεφενσόρ Σπόρτινγκ από την Ουρουγουάη, οι Ατλέτικο Μινέιρο, Σεαρά, Κορίνθιανς και Γκουαρανί από τη Βραζιλία, οι Αμέρικα ντε Κάλι και Ιντεπεντιέντε Μεντεγίν από την Κολομβία, η Σικλίστα Λίμα από το Περού, η Κομπρελόα από τη Χιλή, η Δε Στρόνγκεστ από τη Βολιβία, η Ατλέτικο Κολετζιάλες από την Παραγουάη, η Μινέρος από τη Βενεζουέλα και η Μπαρτσελόνα Σπόρτινγκ Κλουμπ από τον Ισημερινό. Το τρόπαιο κατέκτησε η Ροσάριο Σεντράλ.

Στον πρώτο γύρο ο σύλλογος από την Αργεντινή απέκλεισε με δύο νίκες την Ντεφενσόρ Σπόρτινγκ. Συγκεκριμένα, κέρδισε με 1-3 (Χ. Ντα Σίλβα - Καρντέτι, Κουντέ, Ρ. Ντα Σίλβα) στην Ουρουγουάη και με 2-1 (Σάντσες, Ρ. Ντα Σίλβα - Πέρες) στο Ροσάριο. Νταμπλ νικών σημείωσε η Σεντράλ και στον επόμενο γύρο με αντίπαλο την Κομπρελόα. Μπροστά στο κοινό της επικράτησε με 2-0 (63’ Σάντσες, 76’ Καρμπονάρι), ενώ στη Χιλή επιβλήθηκε με 1-3 (51’ Καρένιο - 22’ Πάλμα, 45’ Ντανιέλε, 58’ Ρ. Ντα Σίλβα). Στους «4» οι «κανάγιας» (Σέντραλ) κλήθηκαν να ξεπεράσουν το εμπόδιο της Ατλέτικο Κολετζιάλες και το πέτυχαν, κερδίζοντας δύο φορές. Στην Παραγουάη επικράτησαν με 0-2 (64’ Κορντίγιο, 72’ Κουντέ), ενώ στο γήπεδό τους νίκησαν με σκορ 3-1 (Καρμπονάρι, Καρντέτι, Κουντέ - Γκόμες).

Στη Σεντράλ του 1995 ξεχώριζαν ο τερματοφύλακας Ρομπέρτο Μπονάνο, οι αμυντικοί Πατρίσιο Γκραφ και Φεντερίκο Λούσενχοφ, οι μέσοι Εντουάρντο Κουντέ και Ομάρ Πάλμα και ο επιθετικός Ρούμπεν Ντα Σίλβα. Το τρόπαιο διεκδικούσε και η Ατλέτικο Μινέιρο, νικήτρια του θεσμού το 1992. Στους «ατλετικάνος» δέσποζε η παρουσία του γκολκίπερ Κλαούντιο Ταφαρέλ, ενώ εξαιρετικοί παίκτες ήταν ο αμυντικός Ρονάλντο Γκιάρο (αγωνίστηκε στον Αρη), ο μέσος Ντορίβα και ο φορ Ρενάλντο. Στον πρώτο τελικό οι Βραζιλιάνοι κέρδισαν 4-0 (7’ Ετσιο, 54’ Κάιρο, 59’ Πάουλο Ρομπέρτο, 88’ Σίλβα), αλλά οι Αργεντινοί «απάντησαν» στη ρεβάνς με το ίδιο σκορ (23’ Ρ. Ντα Σίλβα, 39’ και 88’ Καρμπονάρι, 40’ Καρντέτι) και ο τίτλος κρίθηκε στα πέναλτι. Η Σεντράλ επικράτησε 4-3 και κατέκτησε το πρώτο και μοναδικό μέχρι στιγμής Κύπελλο της σε διεθνές επίπεδο.