Λανούς, Lanus
Νέα
Copa Sudamericana

Copa CONMEBOL 1996

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η ηγεσία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Νότιας Αμερικής (CONMEBOL) διαπίστωσε ότι το Κόπα Λιμπερταδόρες δεν έφτανε για να ικανοποιήσει τις αγωνιστικές και οικονομικές ανάγκες των ομάδων της ηπείρου. Ετσι, αποφάσισε τη δημιουργία μιας δεύτερης διοργάνωσης στα πρότυπα του Κυπέλλου UEFA, που ονομάστηκε Copa CONMEBOL και στο οποίο συμμετείχαν σύλλογοι που δεν είχαν κερδίσει το δικαίωμα να αγωνιστούν στο Κόπα Λιμπερταδόρες. Στη συνέχεια προέκυψαν ακόμη δύο διοργανώσεις (Copa Mercosur, Copa Merconorte), με όλες να ολοκληρώνονται στις αρχές του 2000, όταν πήρε τη θέση τους το Κόπα Σουνταμερικάνα. Στη συνέχεια, ακολουθεί ένα αφιέρωμα σε αυτές τις διοργανώσεις.

Copa CONMEBOL 1996

Συμμετείχαν συνολικά 16 ομάδες, οι Λανούς και Σεντράλ από την Αργεντινή, οι Ρίβερ Πλέιτ Μοντεβιδέο και Πορόνγκος από την Ουρουγουάη, οι Μπραγκαντίνο, Βάσκο ντα Γκάμα, Φλουμινένσε και Παλμέιρας από τη Βραζιλία, η Κομπρελόα από τη Χιλή, η Αλιάνσα Λίμα από το Περού, η Μπολιβάρ από τη Βολιβία, η Γκουαρανί από την Παραγουάη, η Εμελέκ από τον Ισημερινό, η Ντεπορτίβο Τάτσιρα από τη Βενεζουέλα και οι Ντεπόρτες Τολίμα και Ιντεπεντιέντε Σάντα Φε από την Κολομβία. Το τρόπαιο κατέληξε στη Λανούς.

Στον πρώτο γύρο ο σύλλογος από την Αργεντινή αντιμετώπισε την Μπολιβάρ. Οι Βολιβιανοί κέρδισαν 1-0 (76’ Γκονζάλες) στο υψόμετρο της Λα Παζ, αλλά στον επαναληπτικό που έγινε στο «Σιουδάδ ντε Λανούς» ηττήθηκαν με 4-1 (45’ και 80’ πεν. Σεριτσουέλα, 77’ Μένα, 87’ Ενρία - 3’ Οτσαϊζπούρ). Πιο εύκολη ήταν η πρόκριση της Λανούς εις βάρος της Γκουαρανί στην επόμενη φάση. Η «γκρανάτε» (Λανούς) επιβλήθηκε 0-2 (35’ πεν. Μένα, 68’ Κογιέτε) στην Παραγουάη και με σκορ 6-2 (10’ και 66’ Μπελόσο, 26’ Φαλάσκι, 71’ Λόπες, 82’ Μένα, 87’ Κογιέτ - 68’ πεν. Ρόχας, 72’ Ισάσι) μπροστά στο κοινό της. Στους «4» ο αντίπαλος ήταν η κάτοχος του τίτλου Ροσάριο Σεντράλ, στη «μάχη» ανάμεσα σε δύο κλαμπ από την Αργεντινή. Νικήτρια αναδείχθηκε η Λανούς, που κέρδισε 3-0 (44’ αυτ. Ντα Σίλβα, 57’ αυτ. Καρμπονάρι, 78’ Μένα) εντός έδρας και με σκορ 1-3 (11’ Καρντέτι - 4’ Σεριτσουέλα, 83’ Λόπες, 86’ Μπελόσο) στο «Γκιγκάντε ντε Αρογίτο».

Η Λανούς του 1996 είχε προπονητή τον Εκτορ Ραούλ Κούπερ, που αργότερα εργάστηκε και στις Βαλένθια και Ιντερνατσιονάλε Μιλάνου, μεταξύ άλλων, αλλά και στον Αρη. Επιπλέον, ο σύλλογος από την Αργεντινή υπολόγιζε σε σημαντικούς παίκτες, όπως ο τερματοφύλακας Κάρλος Ρόα, ο αμυντικός Χουάν Χοσέ Σεριτσουέλα και οι μέσοι Οσκαρ Μένα και Αριέλ Ιμπαγάσα (έπαιξε στον Ολυμπιακό). Η έτερη φιναλίστ ήταν η Ιντεπεντιέντε Σάντα Φε, των Ραφαέλ Ντουνταμέλ (γκολκίπερ) και Φρανσίσκο Γουΐτινγχαμ (φορ) στην πρώτη παρουσία της σε τελικούς διοργάνωσης της CONMEBOL. H «γκρανάτε» (Λανούς) κέρδισε με 2-0 (31’ πεν. Μένα, 76’ Ιμπαγάσα) τον πρώτο τελικό, σκορ που αποδείχθηκε αρκετό για να κατακτήσει το τρόπαιο, αφού στην Κολομβία έχασε με 1-0 (4’ πεν. Γουΐτινγχαμ).