Ατλέτικο Μινέιρο, Atlético Mineiro
Νέα
Copa Sudamericana

Copa CONMEBOL 1997

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η ηγεσία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Νότιας Αμερικής (CONMEBOL) διαπίστωσε ότι το Κόπα Λιμπερταδόρες δεν έφτανε για να ικανοποιήσει τις αγωνιστικές και οικονομικές ανάγκες των ομάδων της ηπείρου. Ετσι, αποφάσισε τη δημιουργία μιας δεύτερης διοργάνωσης στα πρότυπα του Κυπέλλου UEFA, που ονομάστηκε Copa CONMEBOL και στο οποίο συμμετείχαν σύλλογοι που δεν είχαν κερδίσει το δικαίωμα να αγωνιστούν στο Κόπα Λιμπερταδόρες. Στη συνέχεια προέκυψαν ακόμη δύο διοργανώσεις (Copa Mercosur, Copa Merconorte), με όλες να ολοκληρώνονται στις αρχές του 2000, όταν πήρε τη θέση τους το Κόπα Σουνταμερικάνα. Στη συνέχεια, ακολουθεί ένα αφιέρωμα σε αυτές τις διοργανώσεις.

Copa CONMEBOL 1997

Συμμετείχαν συνολικά 18 ομάδες, οι Λανούς και Κολόν από την Αργεντινή, οι Ρεάλ Σάντα Κρουζ και Δε Στρόνγκεστ από τη Βολιβία, οι Πορτουγκέσα, Ατλέτικο Μινέιρο, Ρίο Μπράνκο και Βιτόρια από τη Βραζιλία, η Ουνιβερσιδάδ ντε Τσίλε από τη Χιλή, οι Αμέρικα ντε Κάλι και Ντεπόρτες Τολίμα από την Κολομβία, η Τέκνικο Ουνιβερσιτάριο από τον Ισημερινό, η Σπορτίβο Λουκένιο από την Παραγουάη, η Ουνιβερσιτάριο από το Περού, οι Ντανούμπιο και Ντεφενσόρ Σπόρτινγκ από την Ουρουγουάη και οι Ντεπορτίβο Τάτσιρα και Εστουδιάντες ντε Μέριντα από τη Βενεζουέλα. Τα κλαμπ από τη Βολιβία και τη Βενεζουέλα αγωνίστηκαν σε προκριματικό γύρο. Το τρόπαιο κατέκτησε η Ατλέτικο Μινέιρο.

Στον πρώτο γύρο οι «ατλετικάνος» αναμετρήθηκαν με τους συμπατριώτες τους της Πορτουγκέσα. Επιβλήθηκαν με 1-4 (86’ Γκόμες - 12’ Ζορζίνιο, 24’ και 54’ και 64’ Βαλντίρ) στο Σάο Πάολο και παραχώρησαν 0-0 στο Μπέλο Οριζόντε. Στην επόμενη φάση ο αντίπαλος ήταν η Αμέρικα ντε Κάλι. Η Ατλέτικο Μινέιρο έφυγε με τη νίκη (1-2 / 57’ Μορένο - 42’ Μαρκές, 78’ Ζορζίνιο) από την Κολομβία, ενώ έφερε ισοπαλία με σκορ 1-1 (45’ Εντγκαρ - 25’ Καρντόνα) στον επαναληπτικό στη Βραζιλία. Το εμπόδιο στους «4» ήταν η Ουνιβερσιτάριο. Η «γκάλο» (Ατλέτικο Μινέιρο) πανηγύρισε εκ νέου εκτός έδρας, στη συγκεκριμένη περίπτωση με 0-2 (43’ Βαλντίρ, 59’ Ζορζίνιο) στο Περού και αυτή τη φορά κέρδισε και μπροστά στο κοινό της, με 4-0 (6’ Μαρκές, 15’ και 67’ Βαλντίρ, 90’ Κάιρο). Για το κλαμπ από την Πολιτεία του Μινάς Ζεράις ήταν η τρίτη παρουσία σε τελικούς Copa CONMEBOL, έπειτα από τη νίκη του 1992 και την ήττα το 1995.

Η Ατλέτικο Μινέιρο του 1997 ήταν πολύ δυνατή, έχοντας παίκτες όπως ο Κλαούντιο Ταφαρέλ (τερματοφύλακας, νικητής του Μουντιάλ 1994), ο Ντεντέ (αμυντικός, μεγάλη καριέρα στην Ντούρτμουντ), οι μέσοι Ντορίβα και Ζορζίνιο και ο επιθετικός Βαλντίρ. Απέναντί τους βρισκόταν η κάτοχος του τίτλου Λανούς, με τον βετεράνο αμυντικό Οσκαρ Ρουγκέρι (νικητής του Μουντιάλ 1986) και τον μέσο Αριέλ Ιμπαγάσα να ξεχωρίζουν. Στον πρώτο τελικό οι «ατλετικάνος» ήταν εντυπωσιακοί, κερδίζοντας με 1-4 (19’ Ιμπαγάσα - 41’ Μπρούνο, 56’ αυτ. Σεριτσουέλα, 60’ Ερνάνι, 80’ Βαλντίρ) στην Αργεντινή. Στον επαναληπτικό που έγινε στη Βραζιλία το 1-1 (10’ Ζορζίνιο - 57’ Τριμάρκι) τους εξασφάλισε το τρόπαιο για δεύτερη φορά στην ιστορία τους. Μάλιστα, είναι η μοναδική ομάδα που μετράει δύο Copa CONMEBOL στο παλμαρέ της.