Σάντος, Santos
Νέα
Copa Sudamericana

Copa CONMEBOL 1998

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η ηγεσία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Νότιας Αμερικής (CONMEBOL) διαπίστωσε ότι το Κόπα Λιμπερταδόρες δεν έφτανε για να ικανοποιήσει τις αγωνιστικές και οικονομικές ανάγκες των ομάδων της ηπείρου. Ετσι, αποφάσισε τη δημιουργία μιας δεύτερης διοργάνωσης στα πρότυπα του Κυπέλλου UEFA, που ονομάστηκε Copa CONMEBOL και στο οποίο συμμετείχαν σύλλογοι που δεν είχαν κερδίσει το δικαίωμα να αγωνιστούν στο Κόπα Λιμπερταδόρες. Στη συνέχεια προέκυψαν ακόμη δύο διοργανώσεις (Copa Mercosur, Copa Merconorte), με όλες να ολοκληρώνονται στις αρχές του 2000, όταν πήρε τη θέση τους το Κόπα Σουνταμερικάνα. Στη συνέχεια, ακολουθεί ένα αφιέρωμα σε αυτές τις διοργανώσεις.

Copa CONMEBOL 1998

Συμμετείχαν συνολικά 16 ομάδες, οι Χιμνάσια Λα Πλάτα και Σεντράλ από την Αργεντινή, η Χόρχε Βίλστερμαν από τη Βολιβία, οι Ατλέτικο Μινέιρο, Σαμπάιο Κοριέα, Αμέρικα Νατάλ και Σάντος από τη Βραζιλία, η Αουντάξ Ιταλιάνο από τη Χιλή, οι Ντεπόρτες Κουΐντιο και Ονσε Κάλντας από την Κολομβία, η Λίγκα ντε Κίτο από τον Ισημερινό, η Σέρο Κορά από την Παραγουάη, η Μελγκάρ από το Περού, οι Ρίβερ Πλέιτ Μοντεβιδέο και Ουρακάν Μπουσέο από την Ουρουγουάη και η Ντεπορτίβο Τσακάο από τη Βενεζουέλα. Το τρόπαιο κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της η Σάντος.

Στον πρώτο γύρο οι «σαντίστας» δυσκολεύτηκαν απέναντι στην Ονσε Κάλντας, αλλά πήραν την πρόκριση στη διαδικασία των πέναλτι. Συγκεκριμένα, επικράτησαν 2-1 (5’ Ναρτσίσο, 66’ Βιόλα - 58’ πεν. Βαλεντιέρα) στη Βραζιλία, αλλά ηττήθηκαν με το ίδιο σκορ (21’ πεν. Βαλεντιέρα, 72’ Παντίγια - 9’ Ζορζίνιο) στην Κολομβία, με συνέπεια οι δύο ομάδες να λύσουν τις διαφορές τους από την άσπρη βούλα, όπου επιβλήθηκαν με 2-3 οι φιλοξενούμενοι. Στην επόμενη φάση ο βραζιλιάνος σύλλογος αντιμετώπισε τη Λίγκα ντε Κίτο. Στον Ισημερινό, το παιχνίδι έληξε ισόπαλο με σκορ 2-2 (19’ και 24’ Μοράλες - 37’ Ζορζίνιο, 73’ Λούσιο), αλλά στη «Βίλα Μπελμίρο» οι γηπεδούχοι ήταν ανώτεροι και νίκησαν με 3-0 (54’ Κλαουντιομίρο, 69’ και 82’ Βιόλα). Στους «4» το εμπόδιο ήταν οι συμπατριώτες τους, της Σαμπάιο Κοριέα. Η τελευταία απέσπασε 0-0 εκτός έδρας, αλλά στον επαναληπτικό η «πέισε» (Σάντος) ήταν καταιγιστική και με το τελικό 1-5 (34’ Ιβάν - 42’ Λούσιο, 45’ Αργκέλ, 47’ Εντουάρντο Μαρκές, 64’ Αντιέλ, 69’ Βιόλα) εξασφάλισε την παρουσία της στους τελικούς της διοργάνωσης.

Η Σάντος του 1998 στηριζόταν σε μεγάλο βαθμό στον σπουδαίο τερματοφύλακα Ζέτι, νικητή του Μουντιάλ το 1994 και στον επιθετικό Βιόλα. Το τρόπαιο διεκδικούσε και η Ροσάριο Σεντράλ, νικήτρια του θεσμού το 1995. Στο κλαμπ από την Αργεντινή ξεχώριζαν ο γκολκίπερ Χοσέ Μαρία Μπουγιούμπασιτς, ο αμυντικός Χουάν Ραμόν Χάρα και ο φορ Βάλτερ Γκαϊτάν. Οι «σαντίστας» κέρδισαν με 1-0 (28’ Κλαουντιομίρο) στη Βραζιλία και απέσπασαν 0-0 στο Ροσάριο, εξασφαλίζοντας το τρόπαιο, που ήταν και το πρώτο σε διεθνές επίπεδο από την εποχή του Πελέ. Τότε, τη δεκαετία του 1960 η «πέισε» (Σάντος) είχε πανηγυρίσει δύο Κόπα Λιμπερταδόρες και ισάριθμα Διηπειρωτικά Κύπελλα.