Μιγιονάριος, Millonarios
Νέα
Copa Sudamericana

Copa Merconorte 2001

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η ηγεσία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Νότιας Αμερικής (CONMEBOL) διαπίστωσε ότι το Κόπα Λιμπερταδόρες δεν έφτανε για να ικανοποιήσει τις αγωνιστικές και οικονομικές ανάγκες των ομάδων της ηπείρου. Ετσι, αποφάσισε τη δημιουργία μιας δεύτερης διοργάνωσης στα πρότυπα του Κυπέλλου UEFA, που ονομάστηκε Copa CONMEBOL. Στη συνέχεια προέκυψαν ακόμη δύο διοργανώσεις (Copa Mercosur, Copa Merconorte), με όλες να ολοκληρώνονται στις αρχές του 2000, όταν πήρε τη θέση τους το Κόπα Σουνταμερικάνα. Στη συνέχεια, ακολουθεί ένα αφιέρωμα σε αυτές τις διοργανώσεις.

Copa Merconorte 2001

Συμμετείχαν συνολικά 16 ομάδες, η Μπλούμινγκ από τη Βολιβία, οι Αμέρικα ντε Κάλι, Ατλέτικο Νασιονάλ και Μιγιονάριος από την Κολομβία, οι Αούκας, Μπαρτσελόνα Σπόρτινγκ Κλουμπ και Εμελέκ από τον Ισημερινό, οι Κάνσας Σίτι Ουΐζαρντς και Μέτροσταρς από τις Η.Π.Α. οι Γουαδαλαχάρα, Νεκάξα και Σάντος Λαγκούνα από το Μεξικό, οι Αλιάνσα Λίμα, Σπόρτινγκ Κριστάλ και Ουνιβερσιτάριο από το Περού και η Ντεπορτίβο Ιταλτσακάο από τη Βενεζουέλα. Το τρόπαιο, που ήταν και το τελευταίο στην ιστορία της διοργάνωσης κατέκτησαν οι Μιγιονάριος. Για το σύλλογο από την Κολομβία, αποτελεί μέχρι τώρα τον πρώτο και μοναδικό τίτλο σε επίπεδο CONMEBOL.

Οι «αζούλες» (Μιγιονάριος) ξεκίνησαν τις υποχρεώσεις τους στη φάση των ομίλων με ήττα 3-0 (44’ Ρουΐς, 60’ Σερβίν, 88’ Ερμοσίγιο) στο Μεξικό από τη Γουαδαλαχάρα. Ακολούθησε η άνετη επικράτηση με 5-0 (41’ και 63’ και 73’ Κάνο, 50’ Ορέγκο, 90’+1 Κρουζ) εις βάρος της Ντεπορτίβο Ιταλτσακάο και το τρίποντο με 2-1 (1’ και 31’ Κάνο - 70’ Βαλένσια) απέναντι στους Μέτροσταρς. Στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής ηττήθηκαν με 3-0 (3’ Ερνάντες, 65’ και 89’ Μαρτίνες) στη Βενεζουέλα από την Ντεπορτίβο Ιταλτσακάο, αλλά επανήλθαν αμέσως στις νίκες με το 0-1 (92’ Βιαφάρα) στις Η.Π.Α. κόντρα στους Μέτροσταρς. Στο φινάλε του 2ου ομίλου πήραν στα «χαρτιά» τη νίκη με αντίπαλο τη Γουαδαλαχάρα. Ετσι, πήραν την 1η θέση με απολογισμό 12 βαθμούς (4 νίκες και 2 ήττες) και συντελεστή τερμάτων 10-7 υπέρ.

Στην ημιτελική φάση οι Μιγιονάριος αντιμετώπισαν τη Νεκάξα. Στο Μεξικό οι γηπεδούχοι επικράτησαν με 3-2 (9’ Μορένο, 85’ Μαρτίνες, 89’ Αλβες Ζάγκουε - 25’ και 29’ Γκουτιέρες), σκορ με το οποίο επιβλήθηκαν και οι Κολομβιανοί στον επαναληπτικό (38’ Ορέγκο, 64’ Ριβέρα, 85’ Τζαραμίγιο - 21’ Λόπες, 28’ Μορένο) της Μπογκοτά. Η πρόκριση κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι, όπου κέρδισαν 3-1 οι «αζούλες» (Μιγιονάριος). Στους τελικούς της διοργάνωσης ο αντίπαλος ήταν η Εμελέκ. Οι δύο ομάδες έφεραν 1-1, τόσο στην Κολομβία (76’ Κάστρο - 75’ Τενόριο), όσο και στον Ισημερινό (50’ Τενόριο - 29’ Χαραμίγιο) και έτσι οδηγήθηκαν στα πέναλτι, όπου οι «Μίγιος» επικράτησαν 1-3 και κατέκτησαν το τρόπαιο. Ο επιθετικός Ουΐλσον Κάνο με 5 γκολ ξεχώρισε με την παρουσία του στην πορεία των Μιγιονάριος.