Σαν Λορέντσο, San Lorenzo
Νέα
Copa Sudamericana

Κόπα Σουνταμερικάνα 2002

Το 2002 η ηγεσία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Νότιας Αμερικής (CONMEBOL) αποφάσισε να καταργήσει, τόσο το Copa Mercosur, όσο και το Copa Merconorte και στη θέση τους να δημιουργηθεί μια νέα διοργάνωση, το Κόπα Σουνταμερικάνα, στα πρότυπα του Κυπέλλου UEFA. Στη συνέχεια, ακολουθεί ένα αφιέρωμα στους νικητές της διοργάνωσης.

Κόπα Σουνταμερικάνα 2002

Συμμετείχαν συνολικά 21 ομάδες, οι Σαν Λορέντσο, Ράσινγκ Κλουμπ, Ρίβερ Πλέιτ, Μπόκα Τζούνιορς και Χιμνάσια Λα Πλάτα από την Αργεντινή, οι Οριέντε Πετρολέρο και Μπολιβάρ από τη Βολιβία, οι Κομπρελόα και Σαντιάγκο Ουόντερερς από τη Χιλή, οι Αμέρικα ντε Κάλι και Ατλέτικο Νασιονάλ από την Κολομβία, οι Μπαρτσελόνα Σπόρτινγκ Κλουμπ και Αούκας από τον Ισημερινό, οι Ουνιβερσιτάριο και Αλιάνσα Λίμα από το Περού, οι Σέρο Πορτένιο και Λιμπερτάδ από την Παραγουάη, οι Νασιονάλ και Ντανούμπιο από την Ουρουγουάη και οι Ντεπορτίβο Τάτσιρα και Μονάγκας από τη Βενεζουέλα. Το τρόπαιο, το πρώτο στην ιστορία της διοργάνωσης, κατέκτησε η Σαν Λορέντσο.

Στον 1ο γύρο ο σύλλογος από την Αργεντινή αντιμετώπισε τη Μονάγκας και είχε εύκολο έργο. Επικράτησε 0-3 (66’ Κορντόνε, 77’ Τσατρούκ, 85’ Ακόστα) στη Βενεζουέλα και κέρδισε και με 5-1 (7’ Αστουντίγιο, 27’ Ροντρίγκες, 47’ πεν. και 59’ πεν. Κορντόνε, 89’ Μπενίτο - 31’ Φλόρες) στο γήπεδό του. Στους «8» ο αντίπαλος ήταν οι συμπατριώτες της Ράσινγκ Κλουμπ. Η Σαν Λορέντσο νίκησε 3-1 (62’ Παρέδες, 70’ και 80’ Ακόστα - 37’ Περάλτα) στην έδρα της, αλλά ηττήθηκε με 2-0 (36’ Πάβλοβιτς, 69’ Μιλίτο) στην Αβεγιανέδα και τελικά εξασφάλισε την πρόκριση στη διαδικασία των πέναλτι με σκορ 3-4. Στην ημιτελική φάση το εμπόδιο ήταν η Μπολιβάρ. Στη Βολιβία η «σάντο» έχασε με 2-1 (56’ Σάντσες, 87’ Μερκάδο - 10’ αυτ. Τουφίνιο), αλλά στο γήπεδό της έκανε την ανατροπή, επικρατώντας με 4-2 (7’ Τσατρούκ, 9’ Μικελίνι, 21’ και 80’ Αστουντίγιο - 31’ Μποτέρο, 35’ Γκαλίντο).

Στους τελικούς της διοργάνωσης την περίμενε η Ατλέτικο Νασιονάλ. Ωστόσο, η Σαν Λορέντσο με μια εντυπωσιακή εμφάνιση στην Κολομβία, όπου επιβλήθηκε με 0-4 (2’ πεν. Σάχα, 25’ Μικελίνι, 52’ Ρομανιόλι, 67’ Αστουντίγιο), «καθάρισε» τον τίτλο από το πρώτο ματς και το 0-0 στον επαναληπτικό, ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα. Η «σάντο» του 2002 βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στην ομάδα που είχε κερδίσει ένα χρόνο νωρίτερα το Copa Mercosur. Στο ρόστερ ξεχώριζαν ο τερματοφύλακας Σεμπαστιάν Σάχα, αργότερα παίκτης της ΑΕΚ, ο διεθνής Παραγουανός αμυντικός Κλαούντιο Μορέλ Ροντρίγκες, οι μέσοι Χοσέ Τσατρούκ και Λεάντρο Ρομανιόλι και ο επιθετικός Ροντρίγκο Αστουντίγιο, που αναδείχθηκε εκ των πρώτων σκόρερς της διοργάνωσης με 4 γκολ.