Κόπα Λιμπερταδόρες

Αφιέρωμα στο Κόπα Λιμπερταδόρες: 1978

Πρωταθλήματα

Copa Libertadores

«Francisco Sá»

Το 1978 είναι η χρονιά της Αργεντινής, αφού η Εθνική ομάδα της χώρας κατακτά για πρώτη φορά στην ιστορία της το Παγκόσμιο Κύπελλο. Παράλληλα, το Κόπα Λιμπερταδόρες θα παραμείνει στην κατοχή συλλόγου των «αλμπισελέστε» (Αργεντινή). Στη διοργάνωση εκείνη τη χρονιά συμμετείχαν οι Μπόκα Τζούνιορς (κάτοχος του τροπαίου), Ρίβερ Πλέιτ και Ιντεπεντιέντε από την Αργεντινή, οι Δε Στρόνγκεστ και Οριέντε Πετρολέρο από τη Βολιβία, οι Σάο Πάολο και Ατλέτικο Μινέιρο από τη Βραζιλία, οι Ουνιόν Εσπανιόλα και Παλεστίνο από τη Χιλή, οι Ζούνιορ και Ντεπορτίβο Κάλι από την Κολομβία, οι Ελ Νασιονάλ και Λίγκα ντε Κίτο από τον Ισημερινό, οι Σέρο Πορτένιο και Λιμπερτάδ από την Παραγουάη, οι Αλιάνσα Λίμα και Σπόρτινγκ Κριστάλ από το Περού, οι Πενιαρόλ και Ντανούμπιο από την Ουρουγουάη και οι Πορτουγκέσα και Εστουδιάντες Μέριδα από τη Βενεζουέλα.

Στην Α’ φάση οι ομάδες χωρίστηκαν σε 5 ομίλους, με τις Ρίβερ Πλέιτ, Αλιάνσα Λίμα, Ατλέτικο Μινέιρο, Ντεπορτίβο Κάλι και Σέρο Πορτένιο να προκρίνονται ως πρώτες στη βαθμολογία. Στη Β’ φάση έκανε την είσοδό της στη διοργάνωση και η Μπόκα Τζούνιορς, κάτοχος του τροπαίου. Οι «χενέιζες» (Μπόκα) πήραν την 1η θέση στον Α’ όμιλο, παραμένοντας αήττητοι απέναντι στις Ρίβερ Πλέιτ και Ατλέτικο Μινέιρο. Στους τελικούς της διοργάνωσης τους περίμενε η Ντεπορτίβο Κάλι, που σημείωσε 3 νίκες και 1 ισοπαλία σε 4 ματς στον 2ο όμιλο απέναντι στις Αλιάνσα Λίμα και Σέρο Πορτένιο. Προπονητής του κλαμπ από την Κολομβία ήταν ο Κάρλος Μπιγιάρδο, μετέπειτα ομοσπονδιακός προπονητής της Αργεντινής στο Μουντιάλ του 1986, όταν κατέκτησε το 2ο τίτλο της.

Εξάλλου, η Μπόκα Τζούνιορς είχε διατηρήσει την ομάδα που κατέκτησε το τρόπαιο το 1977, με τον αμυντικό Φρανσίσκο Σα, τον μέσο Ρούμπεν Σουνέ και τον επιθετικό Ερνέστο Μαστράντζελο να ξεχωρίζουν. Ιδιαίτερα ανταγωνιστικό σύνολο ήταν από την πλευρά της η Ντεπορτίβο Κάλι, που στηριζόταν σε μεγάλο βαθμό στα γκολ του Αργεντινού επιθετικού Νέστορ Σκότα. Στον πρώτο τελικό που έγινε στην Κολομβία, οι δύο ομάδες έμειναν στο 0-0. Στη ρεβάνς οι «χενέιζες» (Μπόκα) δεν άφησαν περιθώρια αντίδρασης (4-0 / 15’ και 87’ Ούγκο Περότι, 61’ Ερνέστο Μαστράντζελο, 73’ Κάρλος Σαλίνας) στους φιλοξενούμενους, κατακτώντας το Κόπα Λιμπερταδόρες για 2η συνεχόμενη χρονιά.

Να σημειωθεί, ότι ο Αργεντινός αμυντικός Φρανσίσκο Σα έφτασε τις 6 κατακτήσεις Κόπα Λιμπερταδόρες (4 με την Ιντεπεντιέντε και 2 με την Μπόκα Τζούνιορς), επίδοση που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία της διοργάνωσης. Πρώτοι σκόρερς με 8 γκολ έκαστος αναδείχθηκαν ο Αργεντινός Νέστορ Σκότα της Ντεπορτίβο Κάλι και ο Περουβιανός Γκιγιέρμο Λα Ρόσα της Αλιάνσα Λίμα. Ο δεύτερος κατέκτησε πρωταθλήματα στην πατρίδα του με τις Ντεφενσόρ Λίμα και Αλιάνσα Λίμα και στην Κολομβία με τις Ατλέτικο Νασιονάλ και Αμέρικα ντε Κάλι, ενώ αγωνίστηκε και σε δύο Παγκόσμιο Κύπελλα, το 1978 και το 1982.