Κόπα Λιμπερταδόρες

Αφιέρωμα στο Κόπα Λιμπερταδόρες: 1977

Πρωταθλήματα

Copa Libertadores

«Xeineze»

Μια από τις κορυφαίες ομάδες στη Νότια Αμερική θα καταφέρει το 1977 να κερδίσει για πρώτη φορά στην ιστορία της το Κόπα Λιμπερταδόρες. Στη διοργάνωση εκείνη τη χρονιά συμμετείχαν οι Μπόκα Τζούνιορς και Ρίβερ Πλέιτ από την Αργεντινή, οι Μπολιβάρ και Οριέντε Πετρολέρο από τη Βολιβία, οι Κρουζέιρο (κάτοχος του τίτλου), Ιντερνασιονάλ και Κορίνθιανς από τη Βραζιλία, οι Εβερτον και Ουνιβερσιδάδ ντε Τσίλε από τη Χιλή, οι Ατλέτικο Νασιονάλ και Ντεπορτίβο Κάλι από την Κολομβία, οι Ελ Νασιονάλ και Ντεπορτίβο Κουένσα από τον Ισημερινό, οι Λιμπερτάδ και Ολίμπια από την Παραγουάη, οι Ουνιόν Ουαράλ και Σπορτ Μπόις από το Περού, οι Ντεφενσόρ Σπόρτινγκ και Πενιαρόλ από την Ουρουγουάη και οι Πορτουγκέσα και Εστουδιάντες Μέριδα από τη Βενεζουέλα.

Στην Α’ φάση οι ομάδες χωρίστηκαν σε 5 ομίλους με τις Μπόκα Τζούνιορς, Ντεπορτίβο Κάλι, Ιντερνασιονάλ, Λιμπερτάδ και Πορτουγκέσα να προκρίνονται ως πρώτες στη βαθμολογία. Στη Β’ φάση έκανε την είσοδό της στη διοργάνωση και η Κρουζέιρο, κάτοχος του τροπάιου. Οι Βραζιλιάνοι τοποθετήθηκαν στον 2ο όμιλο και πήραν την 1η θέση, εις βάρος των Ιντερνασιονάλ και Πορτουγκέσα, κερδίζοντας το δικαίωμα να υπερασπιστούν τον τίτλο τους. Στο 1ο γκρουπ η Μπόκα Τζούνιορς τερμάτισε στην κορυφή της κατάταξης απέναντι στις Ντεπορτίβο Κάλι και Λιμπερτάδ και επέστρεψε σε τελικούς Κόπα Λιμπερταδόρες για πρώτη φορά από το 1963.

Η Κρουζέιρο είχε διατηρήσει τον «κορμό» της ομάδας που κέρδισε το τρόπαιο το 1976. Από την πλευρά της, η Μπόκα Τζούνιορς ήταν ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό σύνολο, όπου ξεχώριζαν ο τερματοφύλακας Ούγκο Γκάτι, οι αμυντικοί Φρανσίσκο Σα και Αλμπέρτο Ταραντίνι, ο μέσος Ρούμπεν Σουνέ και οι φορ Ερνέστο Μαστράντζελο και Ντάριο Φέλμαν. Η «xeineze» (Μπόκα Τζούνιορς) επικράτησε 1-0 (4’ Κάρλος Βέλιο) στο Μπουένος Αιρες, αλλά η «ραπόζα» (Κρουζέιρο) κέρδισε με το ίδιο σκορ (78’ Νελίνιο) στη ρεβάνς. Χρειάστηκε αγώνας - μπαράζ για τον τίτλο, που έγινε στο Μοντεβίδεο. Το ματς έληξε χωρίς σκορ (0-0) στην κανονική διάρκεια και στη διαδικασία των πέναλτι επιβλήθηκε με 5-4 η Μπόκα Τζούνιορς, κατακτώντας το πρώτο Κόπα Λιμπερταδόρες στην ιστορία της.

Το κλαμπ από την Αργεντινή κατέκτησε και το Διηπειρωτικό Κύπελλο εις βάρος της Γκλάντμπαχ. Εξάλλου, πρώτοι σκόρερς στο Κόπα Λιμπερταδόρες 1977 με 5 γκολ έκαστος αναδείχθηκαν ο Αργεντινός Νέστορ Σκότα της Ντεπορτίβο Κάλι και ο συμπατριώτης του Χουάν Σέζαρ Σίλβα της Πορτουγκέσα. Ο πρώτος αγωνίστηκε σε αρκετές ομάδες, έχοντας ως καλύτερες παρουσίες εκείνες με τη φανέλα της Ράσινγκ Κλουμπ και της Ντεπορτίβο Κάλι.