Ατλέτικο Μινέιρο, Atlético Mineiro
Νέα
Copa Sudamericana

Copa CONMEBOL 1992

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η ηγεσία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Νότιας Αμερικής (CONMEBOL) διαπίστωσε ότι το Κόπα Λιμπερταδόρες δεν έφτανε για να ικανοποιήσει τις αγωνιστικές και οικονομικές ανάγκες των ομάδων της ηπείρου. Ετσι, αποφάσισε τη δημιουργία μιας δεύτερης διοργάνωσης στα πρότυπα του Κυπέλλου UEFA, που ονομάστηκε Copa CONMEBOL και στο οποίο συμμετείχαν σύλλογοι που δεν είχαν κερδίσει το δικαίωμα να αγωνιστούν στο Κόπα Λιμπερταδόρες. Στη συνέχεια προέκυψαν ακόμη δύο διοργανώσεις (Copa Mercosur, Copa Merconorte), με όλες να ολοκληρώνονται στις αρχές του 2000, όταν πήρε τη θέση τους το Κόπα Σουνταμερικάνα. Στη συνέχεια, ακολουθεί ένα αφιέρωμα σε αυτές τις διοργανώσεις.

Copa CONMEBOL 1992

Συμμετείχαν συνολικά 16 ομάδες, οι Ντεπορτίβο Εσπανιόλα, Χιμνάσια Λα Πλάτα και Βελέζ από την Αργεντινή, οι Μπραγκαντίνο, Γκρέμιο, Φλουμινένσε και Ατλέτικο Μινέιρο από τη Βραζιλία, οι Πενιαρόλ και Ντανούμπιο από την Ουρουγουάη, η Ολίμπια από την Παραγουάη, η Ο’Χίγκινς από τη Χιλή, η Ουνιβερσιτάριο από το Περού, η Μαρίτιμο από τη Βενεζουέλα, η Ζούνιορ από την Κολομβία, η Ελ Νασιονάλ από τον Ισημερινό και η Οριέντε Πετρολέρο από τη Βολιβία. Το τρόπαιο κατέληξε στην Ατλέτικο Μινέιρο.

Ο βραζιλιάνικος σύλλογος αντιμετώπισε στον 1ο γύρο τη Φλουμινένσε. Ηττήθηκε με 2-1 (75’ και 88’ Ετσιο) εκτός έδρας, αλλά στο Μπέλο Οριζόντε, επικράτησε 5-1 (7’ και 82’ πεν. Μοασίρ, 55’ και 89’ Αΐλτον, 75’ Φόνε - 77’ Μπομπό) της «Φλου» και προκρίθηκε πανηγυρικά στους «8» της διοργάνωσης. Εκεί την περίμενε η Ζούνιορ, από την οποία απέσπασε 2-2 (43’ Μέντες, 73’ πεν. Φερέιρα - 45’ και 47’ Αΐλτον) στην Κολομβία, στο πρώτο παιχνίδι. Στον επαναληπτικό, οι «ατλετικάνος» ήταν ανώτεροι και το τελικό 3-0 (32’ Αλφινέτε, 34’ Αΐλτον, 70’ Σέρχιο Αραούχο) τους έδωσε το «εισιτήριο» για την ημιτελική φάση. Το εμπόδιο που κλήθηκαν να ξεπεράσουν ήταν η Ελ Νασιονάλ. Οι Βραζιλιάνοι έχασαν με 1-0 (30’ πεν. Γκερέρο) στον Ισημερινό, αλλά έκαναν την ανατροπή με σκορ 2-0 (29’ Αΐλτον, 64’ αυτ. Κινόνιες) στο δεύτερο παιχνίδι και εξασφάλισαν την παρουσία τους στους τελικούς της διοργάνωσης.

Η δεύτερη φιναλίστ ήταν η Ολίμπια Ασουνθιόν, νικήτρια του Κόπα Λιμπερταδόρες το 1990. Η Ατλέτικο Μινέιρο νίκησε 2-0 (30’ και 58’ Νεγκρίνι) στον πρώτο τελικό και παρά την ήττα με 1-0 (89’ Καμπαγιέρο) στην Παραγουάη, κατέκτησε το Copa CONMEBOL 1992, που αποτέλεσε και τον πρώτο της τίτλο σε διεθνές επίπεδο. Στην «γκάλο» (Ατλέτικο Μινέιρο) εκείνης της χρονιάς ξεχώριζαν ο τερματοφύλακας Ζοάο Λεϊτέ, διεθνής με τη «σελεσάο μπραζιλέιρα», ο αμυντικός Πάουλο Ρομπέρτο Πρέστες, που μέτρησε πάνω από 500 συμμετοχές στον σύλλογο, ο αμυντικός χαφ Εντερ Λόπες, ο επιθετικός Αΐλτον, που αγωνίστηκε και στην Ευρώπη με την Μπενφίκα και ο φορ Σέρχιο Αραούχο, ο οποίος έπαιξε και αυτός στην Πορτογαλία, με τη φανέλα της Βιτόρια Σετουμπάλ.